Eddy Keur donderdag bij Bert Kranenbarg op NPO Radio 5

Wie doet het hem na? In 1984 begon Eddy Keur op de landelijke radio bij de KRO op Hilversum 3. En na bijna veertig jaar en verschillende tussenstops bij andere radio- en televisiezenders is hij terug op NPO 3FM. Hij is inmiddels 64 jaar en iedere vrijdagmiddag vol energie. Wat maakt Eddy Keur tot zo’n radiofenomeen? Dat vertelt hij in BertOp5 donderdag (22 december) tussen 16 en 18 uur op NPO Radio 5.

Foto: video still Youtube

Ik luisterde nooit naar 3FM, al die scheurende gitaren door merg en been, heroïnemuziek noem ik dat.” En toch raakte Eddy Keur in gesprek over het nieuwe 3FM en zei hij ‘ja’ toen radiobaas Florent Luyckx van omroep PowNed hem vroeg een weekendborrelprogramma gaan maken op vrijdagmiddag. En zo ontstond in september van dit jaar ‘Keur in de Middag’ op NPO 3FM.

Voor aflevering 39 van de podcastserie RadioReuzen praat Bert Kranenbarg niet alleen uitgebreid met Eddy Keur zelf, maar ook met de mensen die hem het podium gunden.

Peter van Bruggen komt aan het woord die Eddy Keur in 1984 zag binnenkomen bij de KRO. “Hij was joyeux, maar ook wel een beetje verlegen. En dat overstemde hij met joligheid.

Paul van Gessel was in 2017 directeur van de regionale zender NH en haalde Eddy daar binnen: “Het is een ontzettend groot succes geworden qua luistercijfers, maar het is mooiste vond ik dat er ook intern heel veel gebeurde, een whoosh die in één keer door het bedrijf ging.

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, had al eens koffie met Eddy Keur gedronken toen hij hem vroeg om de zieke Ruud de Wild te vervangen: “We hadden echt iemand nodig die meteen binnen zou kunnen komen, die het langere tijd zou kunnen doen en die ook nog passend bij NPO Radio 2 zou zijn. Continuïteit was belangrijk omdat we ook nog eens net afscheid van Rob Stenders hadden genomen.

En Menno de Boer is als zendermanager van NPO 3FM verantwoordelijk voor de nieuwe koers van die zender. Hij had verschillende gesprekken met Eddy over welke kant het op zou moeten gaan met die zender. “En toen heeft Eddy zelf gezegd: hoe zou het zijn als ik een programma op 3FM zou maken. Toen dacht ik: die passie, daar kunnen we wel wat mee, laten we iets doen dat opvalt, één keer per week.

Behalve gesprekken over Eddy Keur zijn in deze aflevering van RadioReuzen ook veel radiofragmenten van Eddy Keur te horen, van de Miniparade in de jaren 80 bij de KRO op Hilversum 3 tot Keur in de Middag van afgelopen vrijdag bij PowNed op NPO 3FM. En alle sprekers beantwoorden uiteraard ook de hamvraag: wat maakt Eddy Keur tot een radiofenomeen?

Zelf zeg Keur: “Laat mij gewoon lekker de clown zijn“. Maar in deze aflevering van RadioReuzen zet hij die clownsneus af. [RadioWereld.NL]