Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opnieuw ruzie tussen regionale commerciële radiozenders over FM-frequenties

In het noorden van het land is opnieuw ruzie ontstaan tussen twee vergunninghouders van regionale commerciële FM-frequenties. Regionale Radio Frequentie (RRF) heeft een handhavingsverzoek ingediend tegen Radio Simone vanwege onder meer het uitzenden met te veel vermogen op FM.

Foto: video still Youtube

RRF is één van de vele bv’s waarin de vergunningen van de FM-frequenties (waaronder kavel B13) waarop onder meer RADIONL uitzendt in het noorden en oosten van het land. Radio Simone is actief op FM met Simone FM en Hitzzz via kavels B14 en B37.

Vermogens
Uit een middels WOO-verzoek vrijgegeven document blijkt dat RRF op 11 oktober 2022 Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, voorheen Agentschap Telecom, verzoekt om handhavend op te treden tegen Radio Simone wegens een flink aantal overtredingen. Volgens RRF zouden vrijwel alle FM-zenders van Simone met fors teveel vermogen uitzenden. Daarnaast zou de zender Assen op een andere locatie staan dan in de vergunning vermeld staat.

Ook werd ten tijde van het verzoek via de frequenties Groningen (92.9) en Winschoten (93.0) verschillende programma’s uitgezonden, iets wat niet toegestaan is. Inmiddels is via beide frequenties Hitzzz te ontvangen. Tevens staat de zender in Stadskanaal (91.3) al maanden uit. De zender is ook niet meer op de sites van Simone FM en Hitzzz terug te vinden.

Coevorden en Winschoten
Daarnaast heeft RRF bij de RDI aangekaart dat via de lokale commerciële FM-frequenties in Coevorden (B50) en Winschoten (B40) Hitzzz werd uitgezonden. Simone kocht deze twee frequenties tijdens een veiling in juni 2022 voor een totaalbedrag van ruim 25.000 euro.

Het is echter niet toegestaan om via deze frequenties een programma uit te zenden dat al wordt uitgezonden via kavels B01 tot en met B38. RadioWereld.NL bracht dit al eerder aan het licht, wat tot een behoorlijk boze reactie van de eigenaar van Hitzzz en Simone leidde en deze site betichtte van ‘stemmingmakerij’ en ‘riooljournalistiek’.

Saillant detail is echter dat sinds december op deze twee frequenties Gigant FM wordt uitgezonden. Beide vergunningen zijn inmiddels zelfs officieel overgedragen aan Gigant.

Toch verdienen aan economische benadeling?
Mochten de beschuldigingen van RRF waar zijn, dan zijn het toch behoorlijk serieuze overtredingen. RRF stelt dan ook economisch benadeeld te worden en vraagt om snelle actie van de RDI. Toch is er dubieuze kant aan het verhaal, want tot voor kort werden de FM-zenders van Radio Simone verzorgd door Radio Netwerk Nederland (RNN), dat nota bene van dezelfde eigenaar als RRF en RADIONL is. Toen was het blijkbaar lange tijd geen probleem en werd er zelfs geld mee verdiend door de klagende partij.

Autoradio RADIONL
Foto: RadioWereld.NL

Wraakactie?
Het handhavingsverzoek van RRF lijkt dan ook sterk op een wraakactie aan het adres van Radio Simone op het handelen tijdens de voorwaardelijke veiling vorig jaar en daarmee het ‘kerstakkoord’ uit 2019 schond. Dat vermoeden lijkt bevestigd te worden doordat het handhavingsverzoek enkele dagen na deze voorwaardelijke veiling werd ingediend.

Doel van de voorwaardelijke veiling was om de bestaande vergunninghouders hun niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) terug te laten kopen tegen het minimum van 10% regiogerichtheid.

Het plan was dat alleen de bestaande vergunninghouders een aanvraag zouden doen voor hun eigen kavel(s), zodat deze zonder veiling (om-niet) weer toegewezen zou worden. Radio Simone diende echter ook een aanvraag in voor kavel B13 van RRF, alsmede voor de kavels waarop voorheen Radio Continu uitzond, maar nu geëxploiteerd worden door dezelfde eigenaar van RADIONL, RRF en RFF: B11 in Friesland (nu Frysk FM) en B26 in Groningen, Drenthe en Overijssel (nu Tukker FM).

Sterker nog: uit gegevens die in handen zijn van RadioWereld.NL was Simone zelfs de hoogste bieder voor zowel kavel B11 als kavels B14 en B26. Gevolg was dat de huidige vergunninghouders van deze kavels gebruik maakten van de ontbindende voorwaarden en de hogere percentages regiogerichtheid van kracht blijven op deze kavels.

Onrust blijft
Ondanks dat het kerstakkoord voor rust in de radiowereld moest zorgen, lijkt het tegenovergestelde te gebeuren en blijft het dus maar onrustig. Al begint het toch weer bij de opmerkelijke houding van de RDI, die nog steeds nauwelijks uit zichzelf handhaaft als het om legale stations gaat en pas in actie komt als een concurrent gaat klagen. Dan is de bom vaak al gebarsten.

Onduidelijk is nog of er sancties opgelegd gaan worden aan Simone. Volgens de RDI loopt het onderzoek nog. [RadioWereld.NL]