Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Artiesten spannen rechtszaak aan om oneerlijke streaminginkomsten

De Kunstenbond/Ntb en BAM! Popauteurs hebben namens drie artiesten, waaronder Henk Westbroek, rechtszaken aangespannen tegen de platenmaatschappij Universal Music.

Foto:Pixabay

Aanleiding hiervoor zijn de oneerlijke afspraken in contracten met artiesten over de verdeling van inkomsten uit muziekstreaming. Deze afspraken zorgen ervoor dat artiesten een aanzienlijk kleiner deel ontvangen van de opbrengsten uit muziekstreaming dan wat redelijk is.

Drie rechtszaken
In de drie rechtszaken worden de afspraken van Arriën Molema (Room Eleven), Henk Westbroek en Marinus de Goederen (a balladeer) met Universal Music bekeken. De rechtszaken zullen plaatsvinden op 9 oktober.

Muziekadvocaat Bjorn Schipper: “Het gaat er bij mij niet in dat artiesten sinds de opkomst van de digitalisering steeds vaker zelf de financiële risico’s lopen door investeringen te doen in hun muziekopnamen, terwijl ze juist steeds minder inkomsten uit streaming ontvangen.

Dat ligt dus niet alleen aan de hoogte van de vergoedingen die muziekplatforms zoals Spotify aan platenmaatschappijen betalen, maar juist ook aan de soms ronduit scheve verdeling van die inkomsten tussen artiest en platenmaatschappij. Een moderne artiestenroyalty voor streaming ligt als je het mij vraagt eerder rond de 50% dan rond de 20%. Pas dan kunnen we spreken van een eerlijke beloning van artiesten.

Mocht de rechter de artiesten in het gelijk stellen, dan kunnen andere artiesten zich hierop beroepen. Er wordt dan, in juridische termen, een precedent geschapen. [RadioWereld.NL]