Veel artiesten slecht of niet betaald na optredens in programma’s

BAM! Popauteurs, de beroepsvereniging voor Nederlandse artiesten, heeft een meldpunt geopend voor artiesten en muzikanten die regelmatig worden gevraagd om onbetaald op te komen treden bij radio-en tv-programma’s voor de publieke omroep.

Vaak durven ze daar niets over te zeggen, uit angst niet meer teruggevraagd te worden. Om beter inzicht te krijgen in welke vergoeding de verschillende programma’s, omroepen en productiebedrijven betalen aan optredende artiesten, is de beroepsvereniging het ‘Meldpunt NPO’ gestart.

Hier kunnen muzikanten, artiesten en hun managers geanonimiseerd doorgeven of er bij een mediaoptreden sprake was van betaling en zo ja, hoeveel.

Voorzitter van BAM! Popauteurs, Arriën Molema: “We hebben, juist de afgelopen periode, te vaak gehoord dat artiesten uren aan tijd investeren en hoge kosten maken om bij de publieke omroep te komen optreden. Artiesten komen hier uiteraard graag optreden, maar een eerlijke vergoeding die in verhouding staat tot het geleverde werk en de gemaakte kosten is wel het minste dat de publieke omroep hierin zou moeten faciliteren. Hopelijk geeft het Meldpunt NPO ons meer concrete informatie, zodat we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen voor dit probleem.

Na enkele dagen blijkt er veel interesse in de oproep. De beroepsvereniging heeft al veel meldingen ontvangen van artiesten die zeggen niet of slecht betaald te zijn na optredens in radio- en televisieprogramma’s van de publieke omroepen. Meldpunt NPO is te vinden op MeldpuntNPO.nl. [RadioWereld.NL]