Will Smith leest hiphopartiesten de les

Zwarte hiphopartiesten moeten inzien hoe groot hun invloed is. Dat vindt rapper Will Smith. Hij wil dat ze stoppen met het gebruiken van gewelddadige thema’s.

Zwarte hiphopartiesten moeten inzien hoe groot hun invloed is. Dat vindt de Amerikaanse rapper en filmster Will Smith. Hij wil vooral dat ze stoppen met het gebruiken van gewelddadige thema’s in hun liedjes.

“De kinderen die deze liedjes maken, zien niet in hoeveel invloed zwarte Amerikanen hebben over de hele wereld”, zegt Smith. Hij sprak zijn hoop uit dat hij tijdens de uitreiking van de Black Entertainment Television (BET) Awards dinsdag het wereldwijde belang van de Amerikaanse zwarte cultuur aan het publiek en de artiesten heeft laten zien.

“Het is heel belangrijk om een balans in de beeldvorming te hebben. “Ja, er zijn mensen die hun wapens afvuren in de straten, maar er zijn ook dokters die hard aan het werk zijn om hun kinderen te kunnen voeden”, benadrukt Smith. “De gast die drugs verkoopt en er zijn hand niet voor omdraait om iemand te vermoorden, is degene die de grootste kans heeft om te overleven. Althans, dat is de perceptie. Dus daar streven mensen naar.”

Smith probeert nu een andere invalshoek van overleven te presenteren, gebaseerd op intellect en vaardigheden. “De slimste mensen hebben een grotere kans op overleven”, meent de rapper.

Smith won de eerste rap Grammy Award in 1988 voor het nummer ‘Parents just don’t understand’. Op zijn laatste album ‘Lost and found’ maakt hij op ironische wijze duidelijk dat zijn imago van ‘nice guy’ tegen hem heeft gewerkt. “Zwarte radiostations draaien mijn nummers niet”, rapt hij in een nummer. “Misschien moet ik eens een vuurgevecht houden. Ik bedoel, ben ik dan zwart genoeg?”

[Novum]