Synthesizervernieuwer Robert Moog gestorven

Robert Moog, wiens synthesizer een beslissende wending gaf aan de ontwikkeling van het instrument, is gestorven. De muziekvernieuwer had een hersentumor.

Robert Moog, wiens synthesizer een beslissende wending gaf aan de ontwikkeling van het instrument, is gestorven. De muziekvernieuwer had een ongeneselijke hersentumor en stierf zondag op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Asheville, North Carolina.

Moog raakte als kind gefascineerd door de theremin, een van de eerste elektronische instrumenten. Die fascinatie zou ertoe leiden dat hij zijn leven wijdde aan de ontwikkeling van de naar hem genoemde Moog-synthesizer.

Hoewel hij decennialang in de omgeving van musici verkeerde, beschouwde hij zichzelf in de eerste plaats als een ambachtsman en een technicus. “Ik ben een techneut”, zei hij in een interview in 2000. “De musici zijn mijn klanten.”

Moog ontwikkelde in 1964, toen hij natuurkunde aan de Cornell University studeerde, in samenwerking met de componist Herb Deutsch zijn eerste synthesizermodules. Eind 1964 produceerde de door hem opgericht firma R.A. Moog Co. de eerste commerciële modulaire synthesizer.

Het instrument stelde musici in staat om, met een eenvoudige handeling, een geluid van ongekende reikwijdte en klank voort te brengen. Er waren in 1964 al andere synthesizers op de markt, maar die van Moog blonk uit door zijn kleine formaat, zijn geringe gewicht en veelzijdigheid.

De Beatles gebruikten een Moog-synthesizer op hun uit 1969 daterende album Abbey Road. Andere musici die Moog hielpen door zijn synthesizer te gebruiken, waren The Who, Stevie Wonder en keyboardspeler Walter Carlos – met zijn uit 1968 daterende album Switched-On Bach. Latere gebruikers waren Emerson, Lake and Palmer, Manfred Man, Yes en Pink Floyd.

Moog bleef als vernieuwer van instrumenten actief en vestigde in 2002 Moog Music, met klanten als Nine Inch Nails, Pearl Jam, Beck, Phish, Sonic Youth en Widespread Panic.

[Novum]