‘Liesbeth List moet stoppen met reclame voor pil’

Liesbeth List moet stoppen met het aanprijzen van pillen tegen gewrichtspijn. Dat vindt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het middel zou geen effect hebben.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft zangeres Liesbeth List gevraagd onmiddellijk te stoppen met haar reclamecampagne voor een middel tegen gewrichtspijn. In advertenties en interviews claimt de zangeres dat de pillen haar spieren en gewrichten soepel houden. Volgens de vereniging blijkt uit onderzoek dat het middel helemaal niet werkt. Dat schrijft Algemeen Dagblad woensdag.

In een brief aan List schrijft de vereniging van kritische medici en professoren dat haar ervaringen met het middel op verbeelding moeten rusten. Uit medisch onderzoek zou blijken dat de pillen geen enkel effect hebben omdat de stoffen erin niets zouden doen tegen gewrichtsslijtage. Voorzitter Cees Renckens heeft List daarom gevraagd de reclameactiviteiten te staken, schrijft de krant.

List reageert laconiek. “Ik heb helemaal geen zin in dit soort spelletjes en ga zeker niet in op het verzoek. De pillen werken uitstekend, zelfs bij honden en die hebben absoluut geen last van verbeelding”, zegt ze in de krant. De zangeres vindt dat zij niet anders is dan andere Nederlanders die reclame maken voor pillen en andere middelen. “Maar nu moeten ze mij hebben omdat ik erg in de schijnwerpers sta.”

De reumatoloog en medisch adviseur van het gewrichtsmiddel in kwestie, stelt dat uit studies blijkt dat het middel wel degelijk werkt. “We weten niet precies hoe, dat is waar, maar dat weten we eigenlijk ook nog steeds niet van bijvoorbeeld aspirine.”

[Novum]