‘Internetreclame overvleugelt radiobestedingen in 2006’

IAB Nederland verwacht dat adverteerders dit jaar in totaal meer aan internetreclame uit zullen geven dan aan radioreclame. Waar de online bestedingen jaarlijks met tientallen procenten groeien, zijn de radiobestedingen al enige tijd vrij stabiel.

In 2005 werd voor 97 miljoen euro aan webreclame besteed en ruim 70 miljoen aan zoekmachinemarketing. Dat zijn bedragen die jaarlijks nog met tientallen procenten groeien. De radiobestedingen zijn al een tijdje redelijk stabiel rond de 230 miljoen euro.

‘Als de online mediabestedingen ook in 2006 op dit tempo doorgroeien, zullen eind 2006 de netto online bestedingen zeer waarschijnlijk hoger uitkomen dan de netto mediabestedingen aan radio in Nederland’, zegt IAB-directeur Igor Beuker. De 97 miljoen euro omzet is afkomstig van duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines.

De 18 exploitanten en advertentienetwerken die deelnamen aan deze registratie waren: MSN, Adlink, IP, Netdirect, Adformatie, Funda, Webads, Wanadoo, Veronica, Lycos, ilse media, IDG Nederland, Wegener multimedia, TAPPS, WebRegio, Testnet, Zylom en TradeDoubler. Branches die voorop liepen waren Media met 21,6%, Telecom/ICT met 19,4%, Financiële Dienstverlening met 17%, Horeca-Tourisme-Recreatie met 7,9% en Retail met 6%. Binnen de online display advertising van 97 miljoen euro was de verdeling naar soort: 49% banners, contentintegratie & sponsoring 34%, pop-ups en full screen ads 6% en e-mail stijgt naar 5%. [Adformatie/Radio.NL]