Zoeken
Sluit dit zoekvak.

‘Borat is film van het jaar in Kazachstan’

Een vooraanstaand tijdschrift uit Kazachstan heeft ‘Borat’ uitgeroepen tot film van het jaar. Een verslaggever zag de film in Wenen en had niets dan lof.

Een vooraanstaand tijdschrift uit Kazachstan heeft ‘Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan’ uitgeroepen tot film van het jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Dat is opmerkelijk, want de film over de Kazachstaanse nepjournalist wordt niet in het land vertoond. Autoriteiten hebben aangegeven dat de racistische en seksistische Borat beledigend is voor hun cultuur.

De makers van het blad Karavan konden hun nieuwsgierigheid echter niet bedwingen en vlogen een verslaggever naar Wenen om de film te bekijken. “Ik vind dit de beste film van het jaar”, oordeelde deze. “Het is helemaal geen anti-Kazachstan of antisemitische film, maar juist een anti-Amerika film, die zowel ongelooflijk grappig als treurig is.”

In een interview met Rolling Stone benadrukte komiek Sacha Baron Cohen eerder deze week ook al dat hij niet Kazachstan op de hak neemt, maar juist mensen die echt geloven dat de homo’s in het land verplicht blauwe hoedjes dragen. “Ik wil mensen confronteren met hun eigen vooroordelen en ze toleranter maken tegenover wat vreemd voor ze is.”

Ondertussen blijven er in Amerika mensen opstaan die zich het slachtoffer voelen van Baron Cohen en zijn typetje Borat. Zo wil de eigenaresse van een bedrijf dat les geeft in de etiquette weten of ze de Brit kan aanklagen. Haar zou zijn verteld dat een scène die in haar bedrijf speelt, bestemd was voor een documentaire voor Wit-Rusland. Veel andere mensen die in de film te zien zijn, vinden dat ze op ongepaste wijze belachelijk zijn gemaakt.

[Novum]