Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Documentairefestival Idfa van start

De negentiende editie van het International Documentary Film Festival (Idfa) gaat donderdagavond van start. ‘4 Elements’ is de openingsdocumentaire.

De negentiende editie van het International Documentary Film Festival (Idfa) gaat donderdagavond van start in het Pathé City Theater in Amsterdam. Het vierluik ‘4 Elements’ van de Nederlandse regisseur Jiska Rickels is de openingsdocumentaire. Het Idfa duurt tot 3 december en vindt plaats op verschillende locaties in de hoofdstad.

Het debuut van de 29-jarige Rickels dingt mee naar de VPRO Joris Ivens Award, de onderscheiding voor de beste lange documentaire. Nieuw dit jaar is een programma met de beste internationale studentenfilm, het IdfAcademy filmprogramma. Verder is er voor het eerst veel aandacht voor nieuwe media.

Enkele competitieprogramma’s zijn de Zilveren Wolf Competitie, waarin de beste documentaire bekroond wordt en de First Appearance, waarbij het mooiste debuut wordt gekozen door een deskundige jury.

‘4 Elements’ is donderdagavond alleen toegankelijk voor genodigden. Voor de publieksopening ‘When the leeves broke: a requiem in four acts’ zijn nog kaarten te krijgen. Deze film draait om 19.30 uur in Cinerama.

Op het Idfa worden ongeveer driehonderd internationale films vertoond. Op 2 december worden de winnaars van de verschillende competities bekendgemaakt tijdens het slotfeest.

[Novum]