Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Franse minderjarigen mogen niet naar ‘Saw III’

Franse minderjarigen mogen ‘Saw III’ niet zien. De horrorfilm, die deze week in première gaat in Frankrijk, vertoont volgens de minister ‘onafgebroken sadisme’.

(Novum/AP) – Minderjarigen in Frankrijk mogen de film ‘Saw III’ niet zien. Dat heeft de Franse minister van cultuur, Renaud Donnedieu de Vabris, dinsdag bekendgemaakt na een voorvertoning. In Frankrijk kennen maar weinig films een leeftijdsgrens. In Nederland, waar de film vanaf 21 december is te zien, is de film door de Kijkwijzer geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder.

De horrorfilm, die deze week in Frankrijk in première gaat, vertoont volgens de minister ‘geweld en ondraaglijk, onafgebroken sadisme’. Scènes met daarin ‘lichamelijke en geestelijke marteling’ zijn de reden voor de beslissing van Donnedieu de Vabris. De filmreeks draait om de gestoorde seriemoordenaar Jigsaw, die wrede spelletjes speelt met zijn slachtoffers. Door de leeftijdsclassificatie mag de film op televisie alleen achter de decoder worden vertoond en moet deze worden voorzien van een waarschuwing.

‘Saw III’ is in het buitenland een groot succes. Mogelijk ligt het succes aan de smerige scènes die de horrorfilm bevat. In Engeland moesten hulpdiensten uitrukken toen bezoekers flauwvielen. Regisseur Darren Lynn Bousman zei eerder in een interview dat tijdens de opnamen momenten waren waarop hij wilde overgeven.

[Novum]