Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jazzzangeres Anita O’Day (87) overleden

In Los Angeles is donderdag jazzgrootheid Anita O’Day overleden. Ze overleed in haar slaap in het ziekenhuis, waar ze was opgenomen voor een longontsteking.

(Novum/AP) – In een ziekenhuis is Los Angeles is donderdag jazzgrootheid Anita O’Day overleden. De 87-jarige O’Day, die in de jaren veertig en vijftig op het hoogtepunt van haar roem stond, overleed ’s ochtend in haar slaap in het ziekenhuis, waar ze was opgenomen voor een longontsteking.

O’Day werd geboren in Chicago en verliet haar ouderlijk huis op 12-jarige leeftijd. Ze liet er zich op voorstaan dat ze een wereldberoemde jazzperformer werd zonder ook maar één zangles te hebben gehad. Haar bekendste liedjes waren uitvoeringen van nummers als ‘And the tears flowed like wine’, ‘Let me off uptown’, ‘Honeysuckle Rose’ en ‘Sweet Georgia Brown’.

O’Day was jarenlang verslaafd aan de heroïne en zag door overdoses enkele keren de dood in de ogen. Ook werd ze een aantal keer veroordeeld tot korte gevangenisstraffen. Haar carrière werd door haar drugsgebruik lange tijd negatief beïnvloed. Zo had O’Day de bijnaam de ‘Jezebel van de jazz’, een ‘eretitel’ die ze zelf verafschuwde.

In 1997 ontving ze een oeuvreprijs van de Amerikaanse Kunststichting (NEA). De laatste jaren van haar leven trad O’Day regelmatig op in kleine clubs in Los Angeles.

[Novum]