Search
Close this search box.

Loes Luca is nog altijd een moederskindje

Loes Luca geniet van het samen zingen met haar moeder. Ze hebben de volksliedjes-cd ‘Wenend in het portaal’ opgenomen. “De zieligste vinden wij het mooist.”

Loes Luca geniet van het samen zingen met haar moeder. “Het is heel bijzonder om dit met je moedertje te doen”, zegt de actrice over de cd ‘Wenend in het portaal’, die zij samen hebben opgenomen. Ook van de promotie eromheen genieten moeder en dochter met volle teugen. “Vroeger liepen we gearmd over de markt, nu gaan we gearmd naar Catherine Keyl en Paul de Leeuw”, lacht Luca.

‘Wenend in het portaal’ bevat 27 smartlappen en andere volksliedjes die Loes en haar moeder Ina Vermeulen samen hebben uitgezocht. “We hebben de leukste, de mooiste en de zieligste uitgekozen. De allerzieligste vinden wij zelf het mooist”, vertelt Luca.

Luca heeft geprobeerd de herkomst van de liedjes te achterhalen, maar dat is niet gelukt. Volgens de dames is dat ook typerend voor deze muziek. “De meeste liedjes zijn oud en ontraceerbaar. Iedereen claimt ook dat ze uit zijn of haar familie komen’. legt Luca uit. “Mijn vader beweerde ook een nummer te hebben geschreven. Maar meer vaders hebben zich dat toegeëigend.”

Voor de actrice en haar moeder is het album een ‘egodocument’. “We zijn begonnen met zingen bij mijn oma. Deze cd heeft dus heel erg te maken met het teruggaan naar oma, met de gedachte dat we de liedjes voor haar bewaren.” Er werd altijd en overal gezongen bij de Rotterdamse familie. “Bij de afwas, in de keuken en op verjaardagen.”

Als kind al vond de 53-jarige Luca de liedjes prachtig. “Ik zwijmelde weg bij die dooie kindjes, dooie moeders, ellende en verderf.” In de puberteit moest ze er echter niets meer van hebben. “Dan kwam je bij oma, hing je je jas in de gang op en dan hoorde je ze binnen al schalmen. Dan vroeg ik me wel af waarom ik nou zo’n familie had en waarom we nooit andere leuke dingen konden doen. Maar dat hoort bij de leeftijd denk ik.”

De liefde is nu helemaal terug. Deze liefde willen de actrice en haar moeder graag delen. “We zijn nu toch allebei op een respectabele leeftijd gekomen en dachten dat het toch zonde zou zijn als de liedjes voor de mensheid verloren gaan.”

“Wenend in het portaal” ligt in de winkels. De liedjes zijn ook te downloaden via I-Tunes.

[Novum]