Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Muntz herdenkt Theo in stilte

Robbie Muntz herdenkt Theo van Gogh donderdag in stilte. De televisiemaker heeft geen zin in een georganiseerde herdenking.

Robbie Muntz herdenkt Theo van Gogh donderdag in stilte. De televisiemaker heeft geen zin naar een georganiseerde herdenking te gaan voor de vermoorde film- en televisiemaker met wie hij veel samenwerkte. “Ik ga niet naar een avond waar mensen een borreltje op Theo drinken.” Ook aan een kranslegging heeft hij geen behoefte.

Donderdagmiddag organiseerde de stichting Vrienden van Pim Fortuyn een herdenking op de plaats van de moord in de Linnaeusstraat. Uitgenodigde BN’ers zoals Hilbrand Nawijn en Katja Schuurman kwamen niet opdagen. Wel was Fortuyns broer Marten een van de ruim twintig aanwezigen.

Voor Muntz is 2 november geen bijzondere dag, want hij denkt continu aan zijn precies twee jaar geleden vermoordde strijdmakker. “Theo was voor mij iemand die ik hoog had zitten en die in mijn systeem zit.” Beide mannen waren bondgenoten in de provocatie. “Hij belde altijd als collega-televisiemaker Paul Jan van de Wint en ik problemen hadden”, zegt de 43-jarige tv-rebel. In 2000 zorgde hij voor ophef door in het televisieprogramma ‘Waskracht!’ verkleed als Hitler Weense joden te achtervolgen met een nepfles gifgas.

Vaak laat Muntz mensen zijn interview met Van Gogh, twee dagen voor de moord, horen. In het gesprek spreekt Van Gogh zijn angst voor het moslimfundamentalisme uit. “Griezelig hoe dat is uitgekomen”, zegt Muntz, die vindt dat de filmmaker niet mag worden vergeten.

Hij is woedend over politieke partijen als het CDA die in de verkiezingscampagne niet ingaan op de moord op Van Gogh. In plaats daarvan gaan steeds meer stemmen op om de vrijheid van meningsuiting in te perken, analyseert Muntz. “Christen- en moslimfundamentalisten rukken op. Door de moord op Theo durven vooraanstaande cabaretiers niet meer te beledigen. Ik word moedeloos van deze walgelijke zooi.”

[Novum]