Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Museum gewijd aan ABBA

Een ABBA-museum gaat open in 2008. Het interactieve museum in Stockholm bevat oorspronkelijke kostuums en instrumenten die door de popgroep zijn gebruikt.

(Novum/AP) – Een museum gewijd aan ABBA gaat open in 2008. Het interactieve museum in Stockholm bevat oorspronkelijke kostuums en instrumenten die door de popgroep zijn gebruikt, handgeschreven liedteksten, popprijzen en ‘alle andere dingen die we bedenken of die we kunnen vinden’, zegt organisator Ulf Westman.

In het museum wordt een geluidsstudio gevestigd waarin bezoekers ABBA-nummers kunnen opnemen. Ook wordt in een interactieve attractie de illusie gewekt van een ABBA-concert in het Wembley-stadion. De organisatoren zijn nog op zoek naar een locatie, maar het museum moet ergens in het centrum van Stockholm komen te staan.

Het idee van het museum is afgekeken van het Beatles-museum in Londen. Het duurde bijna twee jaar om de voormalige leden van ABBA, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskg en Anni-Frid Reuss, van de plannen te overtuigen.

De ex-leden doneren spullen aan het museum. Sponsors uit het bedrijfsleven moeten het nodige geld bij elkaar brengen. De burgemeester van Stockholm, Kristina Axen Olin, denkt dat het museum een toeristische trekpleister wordt. Ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar worden verwacht. “Als inwoner van Stockholm is dit iets wat jullie al jaren missen”, zei de burgemeester tijdens een persconferentie.

ABBA is een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. De vier Zweden hebben meer dan 370 miljoen albums verkocht. ABBA trad voor het laatst op in 1982, maar het geld blijft binnenstromen: bijna drie miljoen albums per jaar worden verkocht. Meer dan 27 miljoen mensen bezochten de musical ‘Mama mia!’, die is gebaseerd op de hits van de groep.

[Novum]