Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oscar-winnaar Jack Palance (87) overleden

De Amerikaanse acteur Jack Palance (87), die in 1992 een Oscar won voor zijn rol in ‘City Slickers’, is vrijdag overleden.

(Novum/AP) – De Amerikaanse acteur Jack Palance, die in 1992 een Oscar in de wacht sleepte voor de beste mannelijke bijrol in City Slickers, is vrijdag een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Palance is 87 jaar oud geworden.

In de oorlog vloog Palance in een bommenwerper en daarna ging hij journalistiek studeren aan Stanford University. Vlak voor zijn afstuderen vertrok hij echter naar New York om een acteercarrière te beginnen. Hij maakte in 1950 zijn filmdebuut in Panic in the Streets, waarin hij een moordenaar speelde. Gedurende zijn vier decennia durende carrière zou hij nog veel vaker de ‘bad guy’ spelen, zoals in Sudden Fear, Shane, Arrowhead en Man in the Attic.

Tijdens de Oscar-uitreiking in 1992 baarde Palance opzien door zich met één arm enkele malen op het podium op te drukken. Hij was toen 73. “Dat stelt helemaal niets voor”, zei hij en hij voegde daaraan toe dat hij het met twee armen de hele nacht kon volhouden – of er nu iemand onder lag of niet.

[Novum]