Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Scenarioschrijver Leonard Schrader overleden

Scenarioschrijver Leonard Schrader is niet meer. Hij overleed donderdag in Los Angeles op 62-jarige leeftijd aan een hartverlamming, meldt zijn broer Paul.

(Novum/AP) – Scenarioschrijver Leonard Schrader is niet meer. Hij overleed donderdag in Los Angeles op 62-jarige leeftijd aan hartfalen. Dat heeft zijn broer, regisseur Paul Schrader, bekendgemaakt. Leonard had al verschillende ziektes achter de rug, waaronder kanker.

Leonard Schrader groeide op in Grand Rapids, in de staat Michigan. Zijn ouders waren strenge calvinisten, die de broers verboden naar films te kijken. Leonard zag zijn eerste film als student in de jaren zestig. “Overal brak de opstand uit”, zegt zijn broer. “Andere jongeren vonden het nodig om overheidsgebouwen te vernielen. Wij hoefden alleen maar naar de film te gaan.”

In 1969 verhuisde Schrader naar Japan, waar hij een paar jaar bleef wonen. Hij gaf les aan universiteiten en raakte gefascineerd door de Japanse maffia. Zijn eerste scenario was ‘The yakuza’, dat hij samen met zijn broer schreef. Sydney Pollack regisseerde de film en Robert Mitchum speelde de hoofdrol. Ook tekende Schrader voor het script van de vakbondsfilm ‘Blue collar’ (1978).

Met zijn vrouw en zijn broer schreef hij de filmbiografie ‘Mishima: a life in four chapters’ (1985). Leonard had de Japanse auteur ontmoet voor diens rituele zelfmoord in 1970. In 1985 bewerkte Leonard de Argentijnse roman ‘De kus van de spinnevrouw’ van Manuel Puig tot het filmscenario ‘The kiss of the spider woman’. Hij werd genomineerd voor een Oscar.

Leonard was een inspirerend mens, zegt zijn broer. “In zijn hart was hij een onderwijzer.”

[Novum]