Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Yoko Ono roept op tot verzoening

Yoko Ono wil dat de dag van de dood van John Lennon een internationale dag van verzoening wordt. Daartoe roept de 73-jarige weduwe op in een open brief.

(Novum/AP) – Yoko Ono wil dat de dag van de dood van John Lennon een internationale dag van verzoening voor daders en slachtoffers van oorlog en geweld wordt. Daartoe roept de 73-jarige weduwe van de popster op in een paginagrote advertentie die zondag verschijnt in The New York Times. “Laat 8 december elk jaar de dag worden om vergiffenis te vragen aan mensen die het ondraaglijke hebben moeten dragen”, schrijft Ono.

Ono richt zich ook tot slachtoffers. “Weet dat de lichamelijke en geestelijke mishandelingen die je hebt moeten verduren een blijvend effect hebben op onze samenleving. Wij moeten de last dragen.”

Op 8 december 1980 werd Lennon voor Ono’s ogen vermoord in New York. Ze waren toen elf jaar getrouwd. Vorige maand werd het vierde verzoek van Lennons moordenaar Mark David Chapman tot voorwaardelijke invrijheidstelling afgewezen. “Ik weet niet of ik degene kan vergeven die de trekker overhaalde”, schrijft Yoko in haar open brief. “Maar verzoening is nu in de hele wereld broodnodig.”

[Novum]