Search
Close this search box.

Bernardo Bertolucci geeërd op filmfestival Venetië

Bernardo Bertolucci krijgt op het filmfestival van Venetië een speciale onderscheiding. Het fetsival duurt van 29 augustus tot en met 8 september.

(Novum/AP) – Bernardo Bertolucci ontvangt tijdens het filmfestival van Venetië een speciaal voor hem in het leven geroepen onderscheiding. Dat maakt de organisatie van het filmfestijn maandag bekend. “Bertoucci is een groot filmmaker, die de moed had een kosmopolitische dimensie aan zijn eigen persoonlijke inspiratiebron te geven”, luidt de toelichting.

De veelgeprezen Italiaanse regisseur neemt de onderscheiding op 8 september in ontvangst tijdens de uitreiking van de Gouden Leeuw voor de beste film, de belangrijkste prijs die in Venetië wordt vergeven. De 67-jarige Italiaan maakte films als ‘Last tango in Paris’, met Marlon Brando, en ‘The last emperor’, een verhaal over de laatste keizer van China. Voor deze film ontving Bertolucci in 1987 negen Oscars, waaronder die voor beste regie.

Het filmfestival van Venetië is het oudste ter wereld: dit jaar bestaat het 75 jaar. Maar door oorlog en andere omstandigheden vindt het dit jaar officieel pas voor de 64e keer plaats. Vorige week maakte de organisatie bekend dat de film ‘Atonement’, van de Britse regisseur Joe Wright, het festival opent.

[Novum]