Search
Close this search box.

Biografie Jan Wolkers op komst

Het leven van Jan Wolkers wordt op schrift gesteld. Journalist Onno Blom schrijft een biografie van de schrijver, schilder en beeldhouwer uit Oegstgeest.

Het leven van Jan Wolkers wordt op schrift gesteld. Literair journalist Onno Blom schrijft een biografie van de schrijver, schilder en beeldhouwer uit Oegstgeest, laat uitgeverij De Bezige Bij donderdag weten.

Wolkers startte tijdens de oorlogsjaren zijn opleiding tot beeldend kunstenaar. Hij brak in 1962 door als schrijver met zijn eerste boek ‘Kort Amerikaans’ en volgde met de romans ‘Een roos van vlees’, ‘Terug naar Oegstgeest’ en ‘Turks fruit’. De laatste decennia werd hij veel gevraagd om monumenten te maken. Zo maakte de kunstenaar het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam.

Twee maanden geleden liep de 79-jarige Wolkers nog een opdracht voor een beeldhouwwerk van de gemeente Emmeloord mis. Vanwege de pikante sekspassages in zijn gepubliceerde dagboek zou de gemeente op zoek zijn gegaan naar een andere beeldhouwer.

Wolkers zou zijn volledige medewerking aan de biografie verlenen en Blom exclusieve toegang geven tot zijn persoonlijke archief. De uitgeverij zegt het boek waarschijnlijk in 2012 te kunnen uitbrengen.

[Novum]