Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Britse Big Brother-kandidate weggestuurd na racisme

De Britse versie van Big Brother heeft een deelneemster gediskwalificeerd. Zij zou een racistische opmerking hebben gemaakt over een zwarte deelnemer.

(Novum/AP) – De Britse versie van het televisieprogramma Big Brother heeft een deelneemster gediskwalificeerd omdat zij een racistische opmerking zou hebben gemaakt over een zwarte deelnemer. Channel 4 stuurde de 19-jarige Emily Parr weg, ook al heeft ze spijt betuigd en aangegeven dat de opmerking niet kwetsend bedoeld was. De zender zei geen keuze te hebben, na de rel die begin dit jaar ontstond over Celebrity Big Brother.

Twee weken geleden werd Channel 4 door de Britse mediawaakhond gedwongen zich te verontschuldigen voor het racisme in de celebrity-versie van de realityshow. De laatdunkende opmerkingen van deelneemster Jade Goody aan het adres van de Indiase actrice Shilpa Shetty leidden toen tot een internationale rel. Goody werd weggestemd nadat zij zich met haar opmerkingen de woede van het Britse tv-publiek op de hals had gehaald.

Channel 4 kreeg bijna 45 duizend klachten binnen over het racisme in Celebrity Big Brother. Ongeacht de bedoelingen van Parr met haar taalgebruik en de reactie daarop van haar huisgenoten, werd de studente woensdagavond dan ook de deur gewezen. Haar racistische opmerking werd niet live uitgezonden.

Het realityprogramma waarin mensen worden opgesloten in een huis en van contact met de buitenwereld worden afgesloten, was in 1999 voor het eerst te zien. Het is ontwikkeld door John de Mol. Na het succes van de Nederlandse Big Brother verkocht hij het programma wereldwijd. De Australische versie kwam vorige maand nog in opspraak omdat een deelneemster niet was verteld dat haar vader was overleden.

[Novum]