Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Modeontwerper Gianfranco Ferré overleden

De Italiaanse modeontwerper Gianfranco Ferré is zondag op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

(Novum/AP) – De Italiaanse modeontwerper Gianfranco Ferré is zondag overleden. Dat heeft het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, waar Ferré vrijdag met een zware hersenbloeding werd opgenomen, meegedeeld. Ferré is 62 jaar geworden.

Ferré werd de ‘architect van de mode’ genoemd, deels vanwege zijn studie bouwkunde aan het Polytechnisch Instituut van Milaan. Hij begon zijn carrière als ontwerper van accessoires en sieraden om zich later bezig te houden met kleding. Midden jaren zeventig begon hij voor zichzelf, maar zijn doorbraak kwam in 1989, toen hij door Bernard Arnault werd uitverkoren als hoofdontwerper bij Christian Dior. Het was toen nog ongehoord dat een niet-Fransman de leiding had over het Parijse modehuis.

Ferré bleef bij Dior tot het najaar van 1996, toen hij naar Milaan terugkeerde om zijn eigen collecties mannen- en vrouwenkleding te bestieren.

De stijl van Ferré was gebaseerd op eenvoudige en gestructureerde lijnen. De witte bloes werd een van zijn handelsmerken; zakenvrouwen uit de hele wereld droegen zijn pakken.

Giorgio Armani toonde zich een bewonderaar van het werk van Ferré. “Wanneer ik aan Gianfranco Ferré denk, is de gedachte die onmiddellijk in mij opkomt die aan de waardigheid, de rust, het gevoel van verantwoordelijkheid die hij meebracht naar zijn werk.”

Donatella Versace noemde Ferré een man ‘uit een andere tijd’die de Italiaanse mode heeft helpen veranderen. “Hij was een groot couturier die wist hoe hij absolute chic kon scheppen met details waar ik nooit moe van word om naar te kijken en die in de modegeschiedenis zullen blijven bestaan.”

[Novum]