Search
Close this search box.

Modeontwerpster Liz Claiborne (78) overleden

Modeontwerpster Liz Claiborne is dinsdag in een ziekenhuis in New York overleden aan de gevolgen van kanker. Ze is 78 jaar geworden.

(Novum/AP) – Modeontwerpster Liz Claiborne is dinsdag in een ziekenhuis in New York overleden aan de gevolgen van kanker. Ze is 78 jaar geworden.

Claiborne bracht een revolutie teweeg in de manier waarop vrouwen hun garderobe samenstelden, door kleding te ontwerpen die paste bij vrouwen die een carrière nastreefden. Ze ontwierp stukken die serieus, stijlvol en bovendien betaalbaar waren.

Claiborne werd op 31 maart 1929 geboren in Brussel. In de jaren veertig verhuisde ze naar New York om haar droom om ontwerpster te worden waar te maken. Na jaren als een relatief onbekende ontwerpster te hebben gewerkt, lanceerde ze in 1976 samen met echtgenoot Art Ortenberg en twee partners haar eigen label met kleding voor de werkende vrouw.

De ontwerpen waren vrijwel meteen een succes en in 1985 was Liz Claiborne Inc. het eerste door een vrouw opgerichte bedrijf in de Fortune 500, de lijst vijfhonderd meest succesvolle bedrijven in Amerika.

Claiborne breidde haar collectie uit met onder meer accessoires. De handtassen met het Liz Claiborne-logo erop bungelden in de jaren tachtig aan de arm van menig schoolmeisje. Vorig jaar zette het bedrijf, waaronder inmiddels ook merken als Kate Spade en Juicy Couture vallen, 3,7 miljard euro om.

De ontwerpster trouwde in 1957 met Ortenberg, nadat ze gescheiden was van haar eerste man, Ben Schultz. Met Schultz kreeg ze een zoon, Alexander.

[Novum]