Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zakenman klaagt producent ‘Borat’ aan

Een Amerikaanse zakenman die onvrijwillig een rol heeft in de film ‘Borat’ heeft de producent aangeklaagd. De man vindt dat zijn burgerrechten geschonden zijn.

(Novum/AP) – Een Amerikaanse zakenman die onvrijwillig een rol heeft in de bioscoophit ‘Borat’ heeft de producent van de film aangeklaagd. Hij zegt dat 20th Century Fox zijn burgerrechten heeft geschonden door hem herkenbaar in de film te laten zien zonder dat hij daarvoor toestemming heeft gegeven.

Jeffrey Lemerond wordt in de film achternagezeten door Borat, een Kazachstaanse journalist die gespeeld wordt door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Borat knuffelt in de scène argeloze voorbijgangers in de straten van New York. Lemerond is er niet van gediend en slaat op de vlucht.

De man zegt geleden te hebben onder ‘publieke bespotting en vernedering’. In de aanklacht stelt hij dat 20th Century Fox wist dat het onrechtmatig was om hem herkenbaar in beeld te brengen zonder zijn toestemming, omdat het gezicht van Lemerond in de trailer onherkenbaar was gemaakt. In de film werd dat nagelaten.

Jeffrey Lemerond is niet de enige die ‘not amused’ was door de film. Eind vorig jaar stapten enkele studenten naar de rechter. Zij vonden dat de film hen in een kwaad daglicht had gesteld, omdat ze werden getoond terwijl ze met Borat bier dronken en naar een seksfilm keken. De studenten kregen nul op het rekest bij de rechtbank.

De producent van de film, die voluit ‘Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazachstan’ heet, noemt de rechtszaak die de zakenman heeft aangespannen ‘onzin’. Een woordvoerder van 20th Century Fox laat weten dat de producent verwacht de zaak te winnen.

[Novum]