De Black Rebel Motorcycle Club maakte dit jaar een opvallende comeback. Het nieuwe album ‘Baby 81’ van de rockband is door critici in de armen gesloten.
De Black Rebel Motorcycle Club maakte dit jaar een opvallende comeback in de internationale rockwereld. Het Amerikaanse trio, dat twee jaar geleden bijna volledig werd afschreven na het mislukte folkalbum ‘Howl’, werd in mei opnieuw in de armen gesloten door de critici. Aanleiding was het vierde album ‘Baby 81’, waarop de groep de gitaren weer stevig had ingeplugd. De band geeft maandag een optreden in de Amsterdamse popzaal Paradiso.
De BRMC verbaasde twee jaar geleden vriend en vijand door, na twee stevige rockalbums, met de folkplaat ‘Howl’ op de proppen te komen. Zanger en bassist Robert Been blijft echter trots achter het geflopte album staan. “Het album kon onze fans niet bereiken omdat ons toenmalige platenlabel Echo vrij snel na de albumrelease failliet ging”, stelt hij. “Het album verdween uit de handel, terwijl het in mijn ogen meer aandacht had verdiend. Maar goed, zo gaat het in de muziekwereld. Daar moet je niet te lang bij stilstaan.”
Voor de leden van de BRMC had ‘Howl’ creatief een heilzame werking. “De nummers op onze eerste twee albums konden we tot onze frustratie steeds maar niet zo goed laten klinken als op het podium”, stelt Been. “We gingen in de studio met ‘overdubs’ en effecten rommelen of namen de nummers kaal op. Maar steeds was het resultaat voor ons achteraf bijna onherkenbaar. Met de akoestische aanpak op ‘Howl’ hervonden we de intimiteit van onze nummers echter. Dat hebben we op ‘Baby 81’ doorgetrokken door onze nummers meer kleur en diepte te geven. Dit album voegt alle elementen en trucjes van onze eerste drie platen perfect samen.”
De albumtitel ‘Baby 81’ verwijst naar de in 2004 na de tsunami in Azië gevonden baby, die door negen verschillende moeders werd opgeëist. Been is voldaan met de door drummer Nick Jago bedachte albumtitel. “Vooral omdat het bij mensen compleet verschillende gevoelens oproept. Zelf zie ik het als een moderne versie van het verhaal van koning Salomon waarin twee vrouwen strijden om een baby. De koning besluit dat het kind in tweeën moet worden gehakt om de beide moeders elk een helft te geven. De ene vrouw stemt toe, terwijl de ander smeekt om de baby in leven te laten. Hierop wijst de koning de baby aan deze vrouw toe, omdat alleen de echte moeder haar kind niet wil laten sterven. De vergelijking met de tsunami-baby is echt bijzonder treffend. In mijn ogen moet je leren van dit soort verhalen.”
Been stelt dat het album ‘Baby 81’ in tegenstelling tot zijn drie voorgangers veel weg heeft van een politieke plaat. Hij draagt de single ‘Weapon of choice’ als beste voorbeeld aan. “Ik wil niet zo’n slappe rock-‘n-roller zijn die de regering steeds maar bekritiseert, maar ik vind wel dat er de laatste jaren zwaar misbruik wordt gemaakt van vaderlandsliefde. De Verenigde Staten is een groots land en kan dat nog steeds zijn, maar Amerikanen moeten zich niet blind staren op de vlag. Je moet de vlag je eer en verstand geven, maar niet je onvoorwaardelijke liefde. Dat is wat ik in ‘Weapon of choice’ probeer te zeggen.”
‘Baby 81’ is verschenen via Island/Universal. De Black Rebel Motorcycle Club is zondag te zien op het Dour Festival in België en maandagavond in de Amsterdamse Paradiso.
[Novum]