Schrijfster Magdalen Nabb (60) overleden

Misdaadschrijfster Magdalen Nabb is overleden. De Britse schrijfster stierf zaterdag aan een beroerte in Florence, waar ze sinds 1975 woonde en werkte.

(Novum/AP) – Misdaadschrijfster Magdalen Nabb is overleden. De Britse schrijfster stierf zaterdag op 60-jarige leeftijd aan een beroerte in de Italiaanse stad Florence, waar ze sinds 1975 woonde en werkte.

Onlangs publiceerde Nabb haar veertiende roman over inspecteur Marshal Salvatore Guarnaccia, getiteld ‘Vita nuova’. De boekenreeks is vertaald in veertien talen. Als fan van de Belgische detectiveschrijver Simenon begon ze naar eigen zeggen zelf detectives te schrijven toen hij ermee ophield. Het karakter dat haar beroemd zou maken kwam in haar hoofd tot leven terwijl ze als pottenbakster werkte in een keramiekfabriekje in Montelupo Fiorentiono.

De wederzijdse bewondering tussen Nabb en Simenon kwam tot uiting in een correspondentie die doorging tot aan de dood van de Belg in 1989. Simenon was naar verluidt zo verzot op de boeken van zijn volgelinge, dat hij na elke episode een telegram stuurde met de vraag waar de volgende bleef. Elk eerste exemplaar ging dan ook steevast naar hem toe.

Naast detectives schreef Nabb ook dertien boeken voor kinderen. De opbrengsten van een aantal van die titels, zoals de ‘Josie Smith’-serie en ‘Het betoverde paard’, komen ten goede aan een school voor Afghaanse vluchtelingen in Pakistan en een organisatie die werkende paarden, ezels en muilezels overal ter wereld helpt.

[Novum]