De distributie van de film ‘Kite runner’, gebaseerd op het boek ‘De vliegeraar’, is uitgesteld. De veiligheid van de hoofdrolspelers loopt gevaar.
(Novum/AP) – De distributie van de film Kite Runner, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Khaled Hosseini, is uit bezorgdheid over de veiligheid van drie Afghaanse tieneracteurs uitgesteld. De vader van de acteur die in de film Hassan speelt, bevestigde donderdag dat hij in Kabul samen met zijn zoon koffers aan het pakken is. De New York Times meldde dat distributeur Paramount Vantage heeft besloten tot het uitstel om het drietal in staat te stellen Kabul te verlaten.
In het uit 2003 daterende boek, dat in Nederland verscheen als De vliegeraar, staat een scène centraal waarin Hassan wordt verkracht door een oudere jongen, de vechtersbaas van de buurt die zich later tot een Talibanleider ontpopt. Zijn vriendje Amir kijkt toe, maar zal zich decennia daarna nog schuldig voelen over zijn passiviteit. Amir zal uiteindelijk naar Kabul terugkeren om het zoontje van zijn vroegere vriend te redden. De scène is voor Afghaanse waarden en normen schokkend, en er zal mogelijk in Afghanistan aanstoot aan worden genomen.
De Kite Runner zou aanvankelijk in november in de Verenigde Staten worden gedistribueerd, maar daarvan is dus nu afgezien. Wanneer de film, gemaakt door regisseur Marc Foster, alsnog wordt uitgebracht is niet bekend.
De vader van de jongen die Hassan speelt, Ahmad Jaan Mahmidzada, zei dat Paramount Vantage heeft beloofd dat alle problemen worden opgelost. De maatschappij zou hem hebben laten weten dat de reactie van het publiek op de film wordt afgewacht voordat concrete stappen worden gezet.
Zijn 12-jarige zoon Ahmad Khan Mahmidzada kreeg tienduizend dollar (7.088 euro) voor het spelen van Hassan, maar vertelde vorige maand dat hij vooraf het scenario niet had gezien en dat hij nooit had toegestemd als hij had geweten van de verkrachtingsscène. De familie zei pas enkele dagen voor het draaien van de scène daarvan op de hoogte te zijn gesteld.
Mahmidzada zei zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat de film etnische spanningen kan oproepen. Hassan is een Hazara terwijl de vechtersbaas een Pathaan is. De Pathanen, de bevolkingsgroep waaruit de Taliban voortkomen, kijken vanouds neer op de Hazara’s, die Mongolische trekken vertonen.
De Hazara’s en de Pathanen stonden in de Afghaanse burgeroorlog van de jaren ’90 tegenover elkaar. Toen de Taliban de macht grepen en Kabul veroverden werden duizenden Hazara’s vermoord.
Hangama Anwari, commissaris kinderrechten van de Afghaanse Mensenrechtencommissie, zei het juist te achten dat de tieneracteurs het land verlaten, maar wees erop dat daarmee het probleem niet uit de wereld is. Afghanen, van wie veel analfabeet zijn, kunnen denken dat de scène daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, zei Anwari.
De uit 2006 daterende Indiase film Kabul Express, waarin Hazara’s als wreed en misdadig worden afgeschilderd, veroorzaakte veel spanningen in kringen van Hazara’s.
De producenten van de film, Bennett Walsh en Rebecca Yeldham, zeggen dat zij al het mogelijke hebben gedaan voor het welzijn van de jeugdige acteurs. Zij hebben de families van de jongens in Kabul bezocht en er speciaal voor zorg gedragen dat de gewraakte scène op delicate wijze is verfilmd.
Mahmidzada zei een van de komende dagen vertegenwoordigers van Paramout Vantage in Kabul te verwachten om het vertrek te regelen. Hij zei tevreden te zijn dat het probleem wordt onderkend en dat er voor hem en zijn zoon zorg wordt gedragen.
[Novum]