Zoeken
Sluit dit zoekvak.

China neemt maatregelen na optreden Björk

Het optreden dat Björk zondag gaf in Shanghai is niet in goede aarde gevallen. China zal in het vervolg minder soepel zijn met internationale sterren.

(Novum/AP) – Het optreden dat Björk zondag gaf in Shanghai is bij de Chinese autoriteiten niet in goede aarde gevallen. De IJslandse zangeres schreeuwde ‘Tibet! Tibet!’ aan het einde van het nummer ‘Declare independence’. China zal in het vervolg minder soepel zijn met internationale artiesten, zo heeft het ministerie van cultuur vrijdag laten weten.

Met haar steunbetuiging aan de bergstaat Tibet, die al 58 jaar door China wordt bezet, brak Björk de Chinese wet, zo is te lezen in een officiële verklaring. Ook zou ze het Chinese volk hebben gekwetst.

Aanvankelijk was in de door de staat gereguleerde media niets van het optreden terug te lezen. Op het internet werd het politieke statement van de 42-jarige zangeres wel hevig bediscussieerd.

Het is niet voor het eerst dat Björk ‘Declare independence’ aangrijpt om de onafhankelijkheid van een staat te bepleiten. Vorige maand droeg ze het nummer tijdens een concert in Japan op aan Kosovo.

[Novum]