Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Engelse GCap media overweegt derde bod Global Radio

Er bestaat nog steeds een reële kans dat Global Radio de nieuwe eigenaar wordt van GCap Media, het grootste radioconcern van het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen dinsdag, vlak voor de deadline verstreek, kwam Global met een nieuw bod. Het is bereid ruim 485 miljoen te betalen voor de eigenaar van ondermeer Classic FM, Capital 95.8 en Xfm. GCap Media heeft aangegeven het bod dit maal te overwegen, zo meldt ‘The Guardian’.

Al twee keer eerder deed Global radio, eigenaar van Heart, Galaxy en LBC, een bod op GCap. Het eerste bod van 417,5 miljoen werd door de Raad van Bestuur van GCap afgewimpeld als ‘bespottelijk’. Ook het recente tweede bod van 435 miljoen werd als te laag beschouwd. Daarmee leek een overname verder dan ooit, aangezien Global een deadline opgelegd had gekregen door The Takeover Panel, dat toeziet op overnames en fusies. Het radioconcern had namelijk tot afgelopen woensdag de tijd om met een ‘vast voornemen’ te komen om GCap over te nemen, anders moest het tenminste zes maanden wachten voordat er opnieuw geboden mag worden.

Driemaal scheepsrecht?
Afgelopen dinsdag kwam Global met een derde bod. Dit keer was het bereid om 485 miljoen te betalen, wat neer komt op 225 pence per aandeel. De Raad van Bestuur van GCap heeft aangegeven het bod te overwegen. Geruchten gaan dat dit gebeurd is onder druk van de grote aandeelhouders. Tweederde van de aandelen van GCap Media zijn nu namelijk in handen van bedrijven als Schroders, Fidelity, Daily Mail & General Trust, Standard Life en Millgate Capital.

Doordat GCap heeft aangegeven het bod te overwegen heeft The Takeover Panel, op verzoek van GCap, besloten om de deadline voor Global te verruimen. Laatstgenoemde heeft nu tot 26 maart de tijd om met GCap te onderhandelen.

Bezuiniging
Mochten Global en GCap alsnog niet eens worden over een overname, dan zal GCap binnenkort van start gaan met het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen. Dit houdt ondermeer in dat de investeringen in Digital Audio Broadcasting (DAB) nagenoeg gestaakt gaan worden, waardoor de digitale radiostations ‘TheJazz’, ‘Planet Rock’ en ‘Life’ hun uitzendingen gaan staken via het landelijke multiplex. Tevens zal GCap haar meerderheidsbelang in ‘Digital One’, dat het landelijke multiplex voor commerciële radio exploiteert, gaan verkopen. Ook zal een groot deel van het alternatieve jongerennetwerk Xfm verkocht gaan worden. Daarom zullen de stations in Glasgow, Manchester en het zuiden van Wales in de verkoop gaan. Alleen Xfm in Londen zal in handen blijven van GCap.

GCap Media kampt, net als vele andere radiogroepen, al enige tijd met tegenvallende reclame-inkomsten. Hierdoor is de waarde van het radioconcern de afgelopen jaren flink gedaald. Bij het ontstaan in 2005 behaalde GCap nog een jaaromzet van 933 miljoen euro. Door tegenvallende reclame-inkomsten en luistercijfers is dit inmiddels gedaald naar 266 miljoen euro. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten