Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voormalig fotomodel Waris Dirie weer opgedoken

Waris Dirie is vrijdag ongedeerd teruggevonden na drie dagen vermist te zijn geweest. Vlak nadat haar vermissing bekend werd, dook het model op in Brussel.

(Novum/AP) – Voormalig model Waris Dirie is vrijdag ongedeerd teruggevonden na drie dagen vermist te zijn geweest. Luttele uren nadat de noodklok was geluid over haar vermissing, dook de activiste tegen vrouwenbesnijdenis op in het centrum van Brussel. Dat heeft de Belgische politie gemeld, die zei haar te zullen ondervragen over haar verdwijning.

Dirie werd sinds dinsdagnacht vermist. Politieagenten zagen de Oostenrijkse van Somalische afkomst voor het laatst toen ze na een woordenwisseling met personeel van een Brussels hotel in een taxi stapte. Zij was in Brussel om te spreken op twee seminars over vrouwenrechten georganiseerd door de EU.

Volgens haar manager ontstond de ruzie in de hotelreceptie toen een taxichauffeur haar na een bezoek aan een nachtclub naar het verkeerde hotel bracht. De politie werd gebeld, die haar vervolgens door Brussel heen reed op zoek naar het juiste hotel, waarvan zij kennelijk de naam vergeten was.

Terwijl de politie en het receptiepersoneel van een ander hotel controleerden of haar reservering daar in de computer voorkwam, zei Dirie dat ze even sigaretten ging kopen. De agenten zagen haar even later in een taxi stappen. EU-functionarissen trokken donderdag aan de bel toen Dirie niet op een van de seminars verscheen.

Waris Dirie werd wereldberoemd met modellenwerk voor Chanel en een rol in een ‘James Bond’-film. In 1996 startte ze haar campagne tegen vrouwenbesnijdenis. In haar bestseller ‘Mijn woestijn’ doet Dirie haar eigen ervaringen met traditionele besnijdenis uit de doeken.

[Novum]