Weinsteins aangeklaagd voor vijftig miljoen dollar

Filmproducent The Weinstein Company is aangeklaagd voor vijftig miljoen dollar. Twee makers van een animatiefilm vinden dat TWC hun film om zeep heeft geholpen.

Filmproductiemaatschappij The Weinstein Company (TWC) is door makers van een animatiefilm aangeklaagd voor vijftig miljoen dollar. De makers vinden dat TWC zeer onzorgvuldig met hun nieuwe project Escape from Planet Earth is omgesprongen, waardoor de film uiteindelijk niet is gemaakt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Schrijver en regisseur Tony Leech en producent Brian Inerfeld stapten met hun scenario voor Escape from Planet Earth naar de broers Bob en Harvey Weinstein. Hun eerdere samenwerking in 2005 aan de animatiefilm Hoodwinked was immers erg succesvol, en de twee hoopten ditmaal minstens vijftig miljoen dollar te ontvangen als de sciencefictionfilm af zou zijn.

The Weinstein Company zou de film opzettelijk om zeep hebben geholpen door het scenario talloze malen te laten herschreven en tweehonderd animators maandenlang door te betalen hoewel er geen werk was. Daarbij zou acteur Kevin Bacon, die een stem zou inspreken, zijn afgekocht. Toen het budget op was, besloten de Weinsteins nieuwe fondsen te werven met het scenario van de animatiefilm als onderpand.

TWC zou Leech en Inerfeld hebben verteld dat ze hun geld, zo’n twee miljoen dollar, alleen zouden krijgen als ze hun winstpercentage opgaven. De aanklagers bestempelen dit als afpersing. TWC zou de advocaten van Leech en Inerfeld ook vijfhonderdduizend dollar aan hebben geboden om de aanklacht pas na de Oscaruitreikingen in te dienen, waar de broers de prijs voor beste film wonnen voor The King’s Speech.

De gebroeders Weinstein ontkennen alle aantijgingen. Hun advocaten noemen deze onethisch, laakbaar en lasterlijk. Volgens hen zouden juist Leech en Inerfeld schuldig zijn aan afpersing.

[Novum]