Honderden fans in de rij voor laatste Harry Potter

Londen maakt zich op voor de laatste Harry Potter-film. Honderden fans zijn neergestreken op Trafalgar Square in de hoop een glimp op te vangen van de acteurs.

(Novum/AP) – Londen maakt zich op voor de allerlaatste Harry Potter-film. Honderden fans zijn neergestreken op het Trafalgar Square in de hoop een glimp op te vangen van de hoofdrolspelers. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 beleeft donderdagavond zijn wereldpremière in de Britse hoofdstad.

Sommige Potter-fans zijn de halve wereld over gereisd om bij de laatste première te zijn. “We zijn helemaal uit Australië gekomen, speciaal hiervoor. Omdat het Harry Potter is”, zegt de 23-jarige Shantelle Kerwin. Ook Brinna Emilse legde flink wat kilometers af voor de tovenaarsleerling. “Ik kom uit Buenos Aires en heb zevenduizend kilometer gevlogen voor Harry Potter.”

De Potter-fanaten hebben op Trafalgar Square een heus kamp opgeslagen. “Het is een mini-Glastonbury”, reageerde regisseur David Yates op het tentenkamp. “Fans van over de hele wereld staan hier al drie dagen in de stromende regen.”

Met Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 komt er een einde aan de succesvolste filmreeks aller tijden. De eerste Potter-film ging tien jaar geleden in première. De hoofdrolspelers, die zich voor elke film weer onderdompelden in de magische wereld van Potter, zeggen de films te gaan missen. “Omhoog springen uit het water midden in een vuurzee, dat zal ik nooit meer meemaken”, mijmert Daniel Radcliffe.

De fans kunnen niet wachten totdat ook zij de film kunnen zien. Tot die tijd genieten ze van de pracht en praal tijdens de première. “Dit is de laatste Harry Potter-première. Het is het einde van een tijdperk”, vertelt de 16-jarige Britse Lauren Furness.

De laatste Potter-film beleeft maandag zijn Nederlandse première bij Slot Zeist. Daarmee maakt de filmreeks ook in ons land de cirkel rond. Ook de eerste Potter-film beleefde in Zeist zijn vuurdoop. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 draait vanaf woensdag in alle Nederlandse bioscopen.

[Novum]