The Artist grote favoriet Britse Bafta’s

Romkom The Artist is met twaalf nominaties favoriet voor de Britse Bafta’s. Spionagethriller Tinker Tailor Soldier Spy is met elf nominaties een goede tweede.

De film The Artist is met twaalf nominaties de grote favoriet voor de jaarlijkse prijzen van de British Association of Film and Television Arts (Bafta’s). Het Britse spionagedrama Tinker Tailor Soldier Spy is met elf nominaties een goede tweede. Dat maakte de organisatie van de ‘Britse Oscars’ dinsdag bekend.

Beide films dingen mee voor beste film. Ook Drive, The Help en The Descendants zijn in de race in deze categorie.

Jean Dujardin uit The Artist mag het in de categorie beste acteur opnemen tegen Gary Oldman uit Tinker Tailor Soldier Spy. Ook Brad Pitt maakt kans op deze Bafta voor zijn rol in Moneyball, evenals George Clooney voor The Descendants en Michael Fassbender voor Shame.

De nominaties voor beste actrice zijn voor Bérénice Bejo uit the Artist, Meryl Streep voor The Iron Lady, Michelle Williams voor My Week With Marilyn, Tilda Swinton voor We Need to Talk About Kevin en Viola Davis voor The Help.

Regisseur Michel Hazanavicius heeft met zijn The Artist concurrentie van Tomas Alfredson voor Tinker Tailor Soldier Spy. Ook Martin Scorsese is met Hugo vertegenwoordigd, evenals Winding Refn met Drive, en Lynne Ramsay met We Need to Talk About Kevin.

De Bafta’s worden 12 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De prijzen zijn niet alleen een sterke stimulans voor veel Britse films, maar worden ook gezien als een belangrijke indicator voor de Oscars.

[Novum]