Excuusbrief daders aanslag Radio Noordzee duikt op

Net iets meer dan 40 jaar na een bijna fatale bomaanslag op het zendschip Mebo II van zeezender Radio Noordzee is begin deze maand een excuusbrief van de daders opgedoken. Dat schijft zegt zeezenderdeskundige Hans Knot in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Op 15 mei 1971 brak aan boord van de Mebo II, die voor de kust van Scheveningen verankerd lag, brand uit ten gevolge van een explosief dat door drie duikers aan boord van het zendschip was geplaatst. Het ging om sabotage, in opdracht van de directie van Radio Veronica, zo schijft de Vlaamse krant. Radio Veronica was namelijk bevreesd geworden voor de concurrentie van Radio Noordzee. Enkele uren na de aanslag kon Noordzee niettemin de uitzendingen hernemen.

Pas op 2 januari jongstleden is gebleken dat de drie tijdens hun gevangenschap een excuusbrief aan de kapitein en bemanning van het zendschip hebben gestuurd. In de brief voegen de daders hun verontschuldigingen toe en “te hopen” dat de opvarenden van de Mebo hebben “begrepen dat deze aanslag niet tegen u gericht was; wij hebben dan ook maatregelen genomen om persoonlijke ongelukken te voorkomen. Tevens hopen wij dat u een beetje kan begrijpen hoe wij tot deze daad hebben kunnen komen.”

Inmiddels is één van de drie daders overleden en ligt de Mebo II op de bodem van de Middellandse Zee. [Het Laatste Nieuws/Belga/sg/RadioWereld.NL]