Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buma/Stemra keerde 11,4 miljoen meer uit in 2012

Buma/Stemra heeft in 2012 164 miljoen euro uitgekeerd aan componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Dat is een toename van 11,4 miljoen euro.

Buma/Stemra heeft in 2012 164 miljoen euro uitgekeerd aan componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie voor muzikanten laten weten op basis van het jaarverslag. Dat is een toename van 11,4 miljoen euro ten opzichte van 2011.

Buma/Stemra CEO Hein van der Ree is zeer tevreden met het resultaat. “Tegen de marktontwikkelingen in is het ons dit jaar weer gelukt om bij Buma meer te incasseren en uit te keren voor het openbaar maken van muziek”, laat hij weten in een verklaring.

De Stemra-inkomsten, die voornamelijk bestaan uit de verkoop van dvd’s en cd’s, zijn wederom teruggelopen. “Er wordt momenteel hard gewerkt aan scenario’s om de terugval daar te stoppen”, aldus Van der Ree. “Er wordt gesproken met buitenlandse auteursrechtenorganisaties over samenwerking. Op deze manier stellen we ook op langere termijn het incasseren en uitkeren voor muziek die verkocht is op cd en dvd veilig te stellen”.

Voor het komende jaar ziet Van der Ree grote kansen in het online muziekgebruik. “Vooruitlopend op de snelle opkomst van streaming- en downloadservices hebben we licentiemodellen ontwikkeld die op deze vormen van muziekdistributie en -verkoop zijn afgestemd. Inmiddels zijn licenties gesloten met enkele tientallen muziekplatforms. Hiermee hebben we het fundament gelegd voor de online toekomst”.

[NOVUM]