Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bussemaker noemt belastingplan filmwereld armoedig

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) vindt het plan van filmmakers om in Nederland een tax shelter kort door de bocht. “Het is een beetje armoedig.”

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) vindt het plan van filmmakers om in Nederland een tax shelter in te voeren te kort door de bocht. “Het is een beetje simpel en armoedig, zo van we weten het even niet dus gaan we maar naar de overheid”, zegt Bussemaker over de belastingconstructie tegen Novum Nieuws.

Nederlandse filmmakers luidden eerder dit jaar de noodklok, omdat steeds meer vakgenoten uitwijken naar landen waar het belastingklimaat gunstiger is en waar meer subsidies worden verstrekt. De tax shelter is een belastingconstructie die het investeringsklimaat moet bevorderen en is in onder meer België en Luxemburg ingevoerd.

“Het is onlogisch dat de aandacht alleen op de tax shelter is gericht, er zijn veel verschillende oplossingen”, gaat de minister verder. Bussemaker gaf eerder dit jaar al aan dat deze constructie niet past binnen de manier waarop Nederland wil omgaan met belastingen. De Tweede Kamer verwierp ook een voorstel om de tax shelter verder te onderzoeken.

De Filmtop die in april werd georganiseerd leidde niet tot een concrete oplossing. “Daarom is het ook belangrijk om het gesprek voort te zetten.” De minister vindt dat filmmakers moeten bekijken hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de Nederlandse film.

Van de 31 Nederlands filmproducties die vorig jaar werden uitgebracht, zijn er achttien die meer dan een kwart van hun uitgaven in het buitenland hebben gedaan.

De minister is in Cannes voor de première zondagavond van het drama Borgman van Alex van Warmerdam. Het is de eerste film in 38 jaar die in de officiële selectie van het prestigieuze filmfestival zit en meedingt naar een Gouden Palm. “Daarom is het heel belangrijk om hier te zijn, ook om te laten zien hoe belangrijk film voor ons is.”

Bussemaker verschijnt naast jurylid Nicole Kidman en juryvoorzitter Steven Spielberg op de rode loper. “Dat maak ik niet dagelijks mee”, zegt de politica. “De fotografen zullen meer op de internationale sterren gericht zijn dan op de Nederlandse minister van cultuur.”

[NOVUM]