Search
Close this search box.

Verandering maakt Songfestival ‘eerlijker’

De European Broadcast Union heeft een verandering doorgevoerd bij het Songfestival. De puntentelling is aangepast. “Dat is wat ons betreft nóg eerlijker.”

De European Broadcast Union (EBU) heeft dit jaar een verandering doorgevoerd bij het Eurovisie Songfestival. De puntentelling van de vakjury en de publieksstemming is aangepast, wat de beoordeling van de artiesten op het zangfestijn ‘nóg eerlijker’ maakt. Dat zegt Sietse Bakker, de ‘event-supervisor’ van de EBU

“In plaats van dat we van vakjury en televoting alleen een top tien krijgen, voegen we nu alle liedjes samen in een lijst. Voorheen maakte het niet uit of de vakjury je elfde of laatste plaatste, nu is dat wel het geval”, legt hij vrijdag uit tegenover Novum Nieuws. “Dat is wat ons betreft nóg eerlijker.”

TROS-directeur Peter Kuipers is het daarmee eens. “Ik denk dat de EBU met name bezig is om het eerlijker te maken en dat de kwaliteit van de muziek nog belangrijker gaat worden”, zegt hij.

Een andere wijziging aan het Eurovisie Songfestival is dat de startvolgorde in de finale niet langer door loting wordt bepaald, maar door de producenten, met het oog op ‘een betere show’. “Daarbij kijken we niet zozeer naar de kwaliteit van de liedjes, maar naar zaken als tempo, uitvoerenden en creatieve factoren zoals licht en decor”, zegt Bakker.

Kuipers is over die verandering minder enthousiast. “Ik aarzel of ik het er mee eens ben”, reageert hij. “Ik begrijp dat voor de aantrekkelijkheid van de show afwisseling noodzakelijk is zodat je niet acht ballads en daarna zes snelle nummers achter elkaar hebt. Laten we maar kijken wat het in de uitvoering betekent.”

Anouk treedt zaterdagavond als dertiende op in de finale, na Armenië en voor Roemenië. Frankrijk opent de eindstrijd en Ierland mag die afsluiten.

[NOVUM]