Sinterklaasfilms houden vast aan Zwarte Piet

Zwarte Piet racistisch noemen is pure onzin. “We zaniken ook niet dat De Efteling het Volk van Laaf gevangen houdt”, zegt filmmaker Martijn van Nellestijn.

De discussie om Zwarte Piet vanwege racisme te weren van het sinterklaasfeest is pure onzin. Daarover zijn de makers van de twee grote sinterklaasfilms van dit jaar het eens. “We zaniken ook niet dat De Efteling het Volk van Laaf gevangen houdt of dat Sneeuwwitje de Zeven Dwergen onderdrukt”, zegt Martijn van Nellestijn, maker van het deze week verschenen Sinterklaas en de Pepernoten Chaos, tegen Novum Nieuws.

De afgelopen dagen barstte de discussie omtrent Zwarte Piet weer los. Zoals in voorgaande jaren werd gesuggereerd dat de aanwezigheid van zwart geschminkte mensen in de rol van in essentie zwarte slaven ongepast is in de moderne multiculturele maatschappij. Gesuggereerd werd daarom om het sinterklaasfeest ditmaal eens zonder Zwarte Pieten te vieren.

“Sinterklaas is een sprookje voor kinderen, daar moet je niet te serieus op ingaan”, vindt Melcher Hillmann, regisseur van de donderdag te verschijnen De Club van Sinterklaas & De Pietenschool. “Ik vertel mijn kinderen altijd dat het zwart is van het roet, ik heb dat ook geloofd. We vieren met het Sinterklaasfeest heus niet de slavenarbeid.”

De beide filmmakers zijn absoluut niet te porren voor een feest met Witte Pieten en een zwarte Sint, zoals in het verleden werd geprobeerd. “Het is politieke correctheid op z’n smalst”, vindt Hillmann. “Smurfen zijn blauw, Pieten zijn zwart. Meer is het echt niet, zeker niet voor kleine kinderen.”

“De discussie is te sneu voor woorden”, vindt Van Nellestijn. “We steken Sneeuwwitje toch ook niet in een smoking en de Zeven Dwergen in een jurkje? Daarbij hebben de Pieten toch nauwelijks een slavenbestaan. Ik wou dat ik maar drie weken per jaar hoefde te werken en de rest van de tijd pepernoten mocht bakken”.

In veel vertellingen over Sinterklaas worden de Pieten weggezet als een beetje koddig en onnozel. Ook dat stuit sommige kijkers tegen de borst.

“Ik kom weer terug bij de Smurfen”, zegt Hillmann. “Net als in die tekenfilmserie zitten in mijn film verschillende Pieten, zoals een Cadeaupiet en een Slimme Piet.”

“In mijn films zijn de Pieten grappig, maar werken ze ook altijd mee aan een oplossing voor het probleem”, zegt Van Nellestijn. “Nee, volgens mij hebben de mensen die klagen nog nooit een leuk sinterklaasfeest meegemaakt. Ik denk dat ze gewoon niet in het Grote Boek stonden en nu een beetje zitten te miepen.”

[NOVUM]