J.J. Abrams krijgt Emmy Award voor hele oeuvre

Filmmaker J.J. Abrams krijgt tijdens de 41e editie van het International Emmy Awards Gala op maandagavond in New York een speciale prijs voor zijn hele oeuvre.

(Novum/AP) – Filmmaker J.J. Abrams wordt tijdens de 41e editie van het International Emmy Awards Gala in het zonnetje gezet. Hij krijgt op maandagavond in New York een speciale prijs voor zijn gehele oeuvre. Zachary Quinto, die in Abrams’ Star Trek-films de rol van Spock speelde, zal de prijs overhandigen.

Bruce Paisner, directeur van de International Academy of Televison Arts and Sciences, roemt Abrams als een van de grootste creatieve geesten van dit moment. “Hij heeft op zijn 47e al de standaard gezet en zijn series als Felicity en Lost zijn voorbeelden geweest voor vele andere televisiemakers.”

“Ook is hij heel goed in anticiperen op wat binnenkort in de belangstelling zal staan”, gaat Paisley verder. Hij doelde daarmee vooral op de serie Person of Interest, over een overheid die een allesomvattend spionagenetwerk opzet ten koste van de privacyregels. Pas veel later kwam klokkenluider Edward Snowden met zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtendienst National Security Agency.

“Daarnaast kan Abrams op geheel nieuwe manieren naar bestaande personages en films kijken, getuige zijn remake van Star Trek”, sloot Paisley af. Abrams is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe Star Wars-film, waarvoor de verwachting immens hooggespannen zijn.

De International Emmy Awards worden uitgereikt aan tv-programma’s van buiten de Verenigde Staten. Zo kunnen dus ook niet-Engelstalige programma’s worden genomineerd. In totaal zijn 36 producties uit 19 landen in de race. Groot-Brittannië en Brazilië zijn koplopers met elk zes nominaties. Er zijn geen Nederlandse kanshebbers.

[NOVUM]