Lee: Chinese filmprijzen worden groter dan Oscars

Volgens filmmaker Ang Lee is het een kwestie van tijd voordat Chinese filmprijzen de Oscars overstijgen. “De Chinese filmmarkt wordt groter dan de Amerikaanse.”

Volgens de Taiwanese filmmaker Ang Lee is het een kwestie van tijd voordat de grote Chinese filmprijzen de Oscars overstijgen. “Over tien jaar is de Chinese filmmarkt groter dan de Amerikaanse, dus dat volgt vanzelf”, zei hij dinsdag in Taipei aan de vooravond van de vijftigste editie van de Golden Horse Awards, de belangrijkste jaarlijkse prijs voor films uit China, Taiwan, Singapore en Hong Kong.

Lee, die vorig jaar de Oscar voor beste regisseur in de wacht sleepte voor zijn visuele drama Life of Pi, denkt dat de Golden Horse Awards geen rare fratsen hoeven uit te halen om aan invloed te winnen. “Er zijn viermaal zo veel mensen die Chinees spreken als Engels”, zegt hij. “Zolang we invloedrijk blijven in de Chineessprekende wereld, wordt onze invloed daarbuiten vanzelf groter.”

De Golden Horse Awards zijn ontegenzeggelijk een van de grootste filmevenementen op de Chinese filmkalender, maar de invloed is uiteindelijk slechts regionaal. De grote Hollywoodsterren maken er vrijwel nooit hun opwachting en de bekroonde films worden buiten delen van Azië eigenlijk niet opgepikt.

De 59-jarige Lee is dit jaar een van de juryleden van de Golden Horse Awards. De prijzen worden op 23 november in Taipei uitgereikt.

[NOVUM]