Pensioengerechtigde Charles wacht nog op troon

Prins Charles wordt donderdag 65, maar moet eigenlijk nog aan zijn echte baan beginnen: het koningschap. Hij wordt pas koning als zijn moeder overlijdt.

(Novum/AP) – De Britse prins Charles bereikt donderdag de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, maar moet eigenlijk nog aan zijn echte baan beginnen: het koningschap. Sinds januari 2007 is Charles de langst op de troonbestijging wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis. Hij werd op zijn 3e kroonprins, toen Elizabeth in 1952 de kroon besteeg.

De prins heeft vanaf donderdag recht op een staatspensioen van zo’n 110 pond per week. Charles was onder meer werkzaam bij de koninklijke marine. Het Britse koningshuis heeft woensdag laten weten dat Charles zijn pensioen overmaakt aan een goed doel dat opkomt voor ouderen.

Charles komt pas op de troon als zijn moeder, koningin Elizabeth II overlijdt. In Groot-Brittannië gaan al jaren geluiden op om Charles voorbij te laten streven door zijn zoon, prins William. William heeft echter laten blijken er niets voor te voelen zijn vader over te slaan.

Hoe Charles er zelf tegenover staat is ook niet helemaal duidelijk, maar de kans dat het gebeurt lijkt uitgesloten. In Groot-Brittannië gaat de kroon over van de koning of koningin op de oudste nakomeling in directe lijn.

Charles viert zijn 65e verjaardag in India, op de laatste dag van een negendaagse toer. Daarna vertrekt hij naar Sri Lanka, waar hij zijn moeder vertegenwoordigt bij de Gemenebesttop. Koningin Elizabeth laat vanwege de afstand verstek gaan. Daarnaast neemt ook prinses Anne, de zogenoemde Princess Royal, taken over van haar 87-jarige moeder. Het gaat daarbij om allerlei openbare gelegenheden: van lintjes opspelden tot het bijwonen van bijeenkomsten. Verder verlegt koningin Elizabeth haar werkterrein vaker naar haar woonpaleis, Windsor Castle. Donderdag is niet alleen de geboortedag van Charles, maar gaat ook de film Diana, een biografisch drama over de in 1997 overleden eerste echtgenote van de prins, in première in Nederland. De film gaat over de laatste jaren van de Britse prinses, tot aan haar dood door een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. Charles en Diana trouwden in 1981 en gingen in 1996 uit elkaar, nadat Charles er al jarenlang een affaire op nahield met Camilla.

[NOVUM]