Sierra Leone opende ogen Willie Wartaal

Willie Wartaal was eerder deze maand in Sierra Leone en vond het indrukwekkend. “Het was een flinke eye-opener. Dit was de eerste keer dat ik Afrika bezocht.”

Willie Wartaal was eerder deze maand in Sierra Leone en vond het een indrukwekkende reis. “Het was een flinke eye-opener. Dit was de eerste keer dat ik Afrika bezocht. Mensen leven daar in een totaal andere wereld”, zegt de rapper in Spits. “Ik zag nu pas echt hoe erg het leven kan zijn. Dat deed veel met me.”

Wartaal, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, was in het land vanwege een campagne voor Unicef. De reis werd ook gefilmd voor het SchoolTV Weekjournaal en wordt vrijdagochtend uitgezonden. “Het was een hele primitieve wereld. De infrastructuur was slecht, de huisjes waren ontzettend klein en mensen hadden geen water en elektriciteit”, omschrijft de 31-jarige rapper.

“Overal op straat stonden mensen die op alle mogelijke manieren geld probeerden te verdienen. Super heftig om te zien.” Wartaal beseft door zijn bezoek aan Sierra Leone hoe goed mensen in Nederland het hebben. “Terwijl ik weer mag genieten van het welvarende leven, zitten de mensen daar nog steeds middenin de armoede.”

Willie heeft ook een nummer geschreven over zijn reis. “Ik vertel daarin wat ik heb meegemaakt en wat ik heb gezien”, vertelt hij over het nummer dat ook in de uitzending te zien is. “Het is een kort nummer dat gaat over kinderen die altijd lol blijven maken en spelletjes blijven spelen, hoe slecht de situatie ook is.”

[NOVUM]