Florim wuift regels geluidsniveau weg

Torre Florim vindt dat er niet per se regels hoeven te zijn voor het geluidsniveau tijdens concerten. “Wie weet nou niet dat hard geluid schadelijk kan zijn?”

Torre Florim van de Nijmeegse band De Staat vindt dat er niet per se regels hoeven te zijn voor het niveau van het geluid tijdens concerten. “Wie weet nou niet dat hard geluid schadelijk kan zijn voor je gehoor? Dat is ook de verantwoordelijkheid van het publiek zelf”, zegt de zanger tegen Novum Nieuws. Florim reageert daarmee op een convenant tussen de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) en organisatoren van muziekevenementen en poppodia.

In het convenant is onder meer vastgelegd dat de muziek tijdens concerten en dancefeesten voortaan zachter moet worden gezet, naar maximaal 103 decibel, en dat bezoekers actief moeten worden voorgelicht over de risico’s van harde muziek voor hun gehoor.

De rocker vindt het wel goed dat er meer voorlichting komt. “Het is goed dat mensen weten dat ze zichzelf kunnen beschermen en dat ze meer informatie krijgen.” Zelf zorgt de zanger ook voor gehoorbescherming. “Ik heb als ik naar een concert ga vaak oordopjes in. Als ik zelf speel heb ik meestal inears in, maar anders draag ik oordopjes. Ik heb best wel gevoelige oren, dus ik vind het wel belangrijk om ze te beschermen.”

Ook artiesten zijn deels verantwoordelijk voor het volume van het geluid, aldus Florim. “We hebben wel eens mensen moeten ontslaan omdat het geluid te hard stond. We hadden er zelf last van en in het publiek stonden mensen met hun handen over hun oren. We hebben een geluidsman die er bewust mee bezig is dat het geluid niet te hard of te zacht staat.”

Volgens een woordvoerder van de Heineken Music Hall, lid van een van de bracheorganisaties die het convenant ondertekenden, verandert er voor concerthallen in principe weinig de komende tijd. “Maar met deze overeenkomst gelden de geluidsnormen nu voor de hele branche en hebben we iets in handen richting bijvoorbeeld het tourmanagement van een artiest.”

Een woordvoerder van de Ziggo Dome, eveneens aangesloten bij de branchevereniging, laat weten geen discussies te verwachten met artiesten die het geluid harder willen. “De akoestiek in de Ziggo Dome is goed en de beleving van de bezoeker hangt niet af van het volume van het geluid, maar van de kwaliteit.”

Overigens is het volgens Florim soms ook in het voordeel van een artiest om het geluid niet te hard te zetten. “Als het geluid hard staat, is het moeilijk om te praten en gaan mensen eerder naar de show kijken. Maar je kunt ook bewust het geluid zachter zetten, zodat mensen geneigd zijn te gaan luisteren. Dan durven ze niet te praten. Dat kan voor bijvoorbeeld een singer-songwriter een creatieve keuze zijn.”

[NOVUM]