Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kijkcijfers Bafta-uitreiking vallen tegen

De uitreiking van de Bafta’s heeft de laagste kijkcijfers in vier jaar gehaald. De uitzending trok zondag gemiddeld 4,6 miljoen kijkers, vorig jaar 5,4 miljoen.

De uitreiking van de British Academy of Film and Television Awards heeft de laagste kijkcijfers in vier jaar gehaald. De uitzending op BBC 1 trok zondagavond 4,6 miljoen kijkers. Vorig jaar lag dat nog op 5,4 miljoen. Dat schrijven diverse Britse media maandag.

In 2010 waren de kijkcijfers nog lager dan dit jaar. Toen keken er gemiddeld 3,6 miljoen mensen naar de prijsuitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen van Groot-Brittannië.

Kenners denken dat het aantal kijkers te maken heeft met de populariteit van de Britse films die dat jaar zijn genomineerd. Vorig jaar was de immens populaire Bondfilm Skyfall in de race voor beste Britse film. In 2012 was het het spionagedrama Tinker Tailor Soldier Spy, het jaar ervoor was het het succesvolle koningsdrama The King’s Speech.

Dit jaar waren het voornamelijk Hollywoodproducties die de categorie bevolkten, zoals Gravity, Saving Mr. Banks en Rush. Alleen Philomena en The Selfish Giant kunnen als werkelijk Brits worden aangemerkt. De prijs ging naar Gravity.

Aan de presentatie kan het moeilijk hebben gelegen. Net als in de paar voorgaande jaren werd de avond geleid door schrijver, komiek en acteur Stephen Fry. Ook de sterrenstatus van de gasten liet niets te wensen over. Zo waren Hollywoodsterren in groten getale aanwezig, onder wie Tom Hanks, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett en Judi Dench.

De uitreiking vindt sinds 2008 plaats in de prestigieuze Royal Opera House in Londen. De Bafta’s worden doorgaans gezien als goede graadmeter voor de Oscars, die meestal een paar weken later worden uitgereikt. Dit jaar worden de Amerikaanse gouden beeldjes uitgedeeld op 2 maart.

[NOVUM]