Elton John trouwt in mei met David Furnish

Elton John staat in mei voor het altaar. De zanger en zijn partner David Furnish willen elkaar trouw beloven nu homo’s ook in Groot-Brittannië kunnen trouwen.

Elton John staat hoogstwaarschijnlijk in mei voor het altaar. De 67-jarige zanger en zijn 51-jarige partner David Furnish willen elkaar eeuwige trouw beloven nu homostellen ook in Groot-Brittannië kunnen trouwen. “Ik denk dat we in mei trouwen voor de wet”, doet Furnish uit de doeken in een interview met Las Vegas Review Journal.

John en Furnish gingen in 2005 een geregistreerd partnerschap aan. “We vinden deze extra stap voor onze relatie geen noodzaak”, vertelt Furnish over het homohuwelijk, waar hij en John zich al jaren hard voor maken. “Maar aangezien we ons hele leven samen willen zijn, willen we toch deze belangrijke stap zetten en de vruchten plukken van deze geweldige wetswijziging.”

Homo’s kunnen sinds zaterdag trouwen in grote delen van Groot-Brittannië. Alleen in Schotland en Noord-Ierland worden geen homohuwelijken gesloten. Schotland voert de wet later in, Noord-Ierland is vooralsnog tegen.

Hoewel John en Furnish niet vies zijn van een groot feest, wordt hun bruiloft waarschijnlijk geen knalfuif. “Acht jaar geleden hadden we 650 mensen over de vloer in ons huis in Windsor”, vertelt Furnish over de dag dat hij en John een geregistreerd partnerschap aangingen. “Maar met kinderen is alles toch anders. Ik denk dat we in mei naar een stadhuis in Engeland gaan met de jongens en een paar getuigen.”

John en Furnish hebben twee zoons, de 3-jarige Zachary en de 1-jarige Elijah. De heren, die in december 2005 als een van de eerste Britse homoparen een geregistreerd partnerschap aangingen, hadden nooit verwacht te kunnen trouwen. “Ik weet nog dat ik uit de kast wilde komen en alle nadelen opsomde: je zult nooit kunnen trouwen, je zult nooit kinderen hebben, je zult nooit worden geaccepteerd door de maatschappij, je zult worden bevooroordeeld, je zult geen toekomst hebben.”

Furnish vertelt dat hij altijd droomde van een huwelijk als dat van zijn ouders. “Zij hebben een geweldig huwelijk. Ze zijn al ruim zestig jaar getrouwd en nog steeds dol op elkaar.” Niet mogen trouwen met zijn grote liefde, was volgens Furnish ‘bijzonder pijnlijk’.

Het geregistreerd partnerschap heeft de mannen meer gedaan dan ze dachten, vertelt Furnish. “Nadien voelden we een enorm gevoel van verbondenheid en geluk waar we niet op hadden gerekend. In eerste instantie bekijk je het vanuit een politiek standpunt en denk je: we moeten gelijke rechten hebben. Maar toen we het aangingen, voelde het echt heel goed.”

[NOVUM]