Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mel Gibson krijgt Tsjechische oeuvreprijs

Mel Gibson krijgt volgende week de Crystal Globe tijdens het 49e Karlovy Vary International Film Festival voor zijn artistieke bijdrage aan de filmindustrie.

Mel Gibson krijgt volgende week de Crystal Globe tijdens het 49e Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. De acteur, regisseur en producent krijgt de prijs voor zijn artistieke bijdrage aan de filmindustrie, laat de organisatie dinsdag weten.

De 58-jarige Gibson brak in 1979 internationaal door met zijn titelrol in het grauwe Mad Max. Daarna volgde grote kassuccessen als de Lethal Weapon-reeks en Braveheart, waarvoor Gibson in 1996 Oscars voor beste regie en beste film won. Het waren niet alleen groots opgezette Hollywoodproducties waar Gibson mee scoorde. In 1990 liet hij zien dat hij een klassiek geschoolde acteur was met zijn vertolking van Hamlet.

Eerdere winnaars van de Crystal Globe, die sinds 1948 wordt uitgereikt, zijn onder anderen Helen Mirren, Jude Law en John Malkovich. Het is traditie dat de winnaar een humoristisch filmpje maakt waarin hij of zij de prijs, een naakt vrouwenbeeldje dat een doorzichtige bol omhoog houdt, in ontvangst neemt.

Tijdens het festival, dat van 4 tot en met 12 juli plaatsvindt, wordt Gibsons laatste regieproject vertoond, het Mayadrama Apocalypto uit 2006. Ook actrice Laura Dern is op het festival aanwezig, ter ere van een speciale vertoning van Wild at Heart uit 1990.

[NOVUM]