Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dave Grohl heeft bloedhekel aan talentenjachten

Dave Grohl moet niets hebben van muziektalentenjachten op tv. Je hoeft niet een ‘miljardair je laten vertellen dat je niet kunt zingen’, vindt de rocker.

Dave Grohl moet niets hebben van programma’s waarin amateurzangers tegen elkaar strijden om een platencontract. De frontman van de Foo Fighters vindt het huidige format, waarbij kandidaten geregeld in het openbaar worden afgebrand, weinig verheffend.

Muziekmakers moeten volgens Grohl niet in een rij staan om een ‘miljardair te laten vertellen dat je niet kunt zingen’, zei hij tijdens donderdag een paneldiscussie, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. “Breek me de bek niet open”, lachte hij.

De 45-jarige Grohl is juist een groot voorstander van het ploeteren en zwoegen in een aftandse kelder om een eigen sound te ontwikkelen. Hij sprak gepassioneerd over de talrijke Amerikaanse bands die in matige studiootjes hun authentieke geluid en smaak ontdekten. “Die kleine, bescheiden studiootjes zijn nu een soort kerken, monumenten, heilige grond. In de hele VS is in dat soort krotten geschiedenis geschreven.”

Grohl brak door met de grungeband Nirvana, waarvan hij drummer was. Na de dood van frontman Kurt Cobain richtte hij de Foo Fighters op. Grohl is niet te beroerd om, twintig jaar later, af en toen gewoon te jammen met een onbekend bandje. “Gisteravond ben ik naar een buurtcafé hier in Encino gegaan om met een coverbandje te spelen. Ik had gewoon geen zin om al om tien uur naar bed te gaan.”

De Foo Fighters brengen in november hun achtste album uit. De nog titelloze cd is in acht Amerikaanse steden opgenomen. Grohl regisseerde een achtdelige documentaireserie over de opnamesessies, getiteld Foo Fighters: Sonic Highways. Hierin laat hij ook zien waar de band vandaan komt en dat hij nog steeds af en toe de voorkeur geeft aan opnemen buiten de studio. “Ik wilde laten zien wat we de afgelopen vijftien jaar hebben gedaan en waarom we soms nog steeds in mijn garage staan te spelen.”

[NOVUM]