Tineke de Nooij wil niet eindigen als ‘dakhaas’

Tineke de Nooij moet er niet aan denken dat ze ooit gaat dementeren. “Ik wil niet eindigen als een achterlijke dakhaas, zeverend in een tehuis.”

Tineke de Nooij moet er niet aan denken dat ze ooit gaat dementeren. “Ik wil niet eindigen als een achterlijke dakhaas, zeverend in een tehuis, helemaal boos op de wereld terwijl ik mijn kinderen niet herken”, vertelt de 73-jarige dj en ex-presentatrice aan AD Magazine.

Dat haar man Peter IJkelenstam al jaren in een verzorgingstehuis woont, doet De Nooij dan ook pijn. “Het went nooit. Vooral door de wetenschap dat hij zo’n intelligente, geïnteresseerde man was met wie je fantastische gesprekken over muziek, boeken en kunst kon voeren.” Vijf jaar geleden kwam De Nooij tot de conclusie dat ze niet meer zelf voor haar man kon zorgen nadat hij werd getroffen door een aantal beroertes. “Peet heeft niet alleen een zware hersenbeschadiging, hij is ook aan het dementeren.”

Vanwege haar ervaringen met IJkelenstam is De Nooijs visie op euthanasie ‘rigoureus’ veranderd. “Ik vind dat iedereen de beschikking moet hebben over zijn eigen leven. Het zou mij een groot genoegen doen als ik de pil van Drion, waarmee je het einde zelf kunt bepalen, in mijn nachtkastje zou hebben.” De Nooij, die op Radio 5 Nostalgia een dagelijkse middagshow heeft, wil haar kinderen en familie niet opzadelen met ‘allerlei ellende’.

Desondanks zou De Nooij niet willen dat haar echtgenoot dood was. “Nee, dat kun je niet zeggen. Maar ik had hem beter gegund. Ik weet dat hij zelf wil inslapen, dat hij niet meer wakker wil worden. Maar dat gebeurt dus niet. Als hij zich zou realiseren hoe hij zich gedraagt… Dat zou hij verschrikkelijk vinden. Hij verdient beter.”

De Nooij redt zich naar eigen zeggen prima in haar eentje. “Vrolijkheid zit in mijn karakter. Bovendien doe ik nu weer leuke dingen zonder schuldgevoel.” Ook van haar radioshow geniet De Nooij volop. “Het is een mooi programma en ik ben blij met wat ik doe. Ondanks Peet zijn er momenten dat ik me hartstikke goed voel. Bijna tegen het geluksgevoel aan. Ik mag zeggen dat ik een bevoorrecht mens ben.”

[NOVUM]