Jon van Eerd gooide leven om voor musical

Jon van Eerd heeft het roer radicaal omgegooid voor zijn rol in de theatermusical Moeder, Ik Wil bij de Revue. “Ik ben de afgelopen maanden 18 kilo afgevallen.”

Jon van Eerd heeft het roer radicaal omgegooid voor zijn rol als theaterrot John Hoogendoorn in de theatermusical Moeder, Ik Wil bij de Revue. “Ik ben de afgelopen maanden liefst achttien kilo afgevallen”, zegt de acteur vrijdag in het AD. “Drie, vier keer per week in de sportschool, gezond eten, genoeg slapen. Ik zit nu beter in mijn vel dan vele jaren het geval is geweest.”

Dat was echter om een paar redenen noodzakelijk, meent de 54-jarige acteur, die de rol ook al speelde in de gelijknamige tv-serie. “De leeftijden zijn voor de musical iets omlaaggehaald. Ik speel dus een jongere versie van John.”

Ook is de theatervoorstelling, van ruim tweeënhalf uur, loodzwaar. “Zingen, dansen, acteren, showtrap op en af, kortom alle disciplines komen bij elkaar en even de boel stilleggen zoals bij tv-opnamen is er niet bij”, vertelt van Eerd. “Als je hieraan begint, moet je lichamelijk helemaal fit zijn, anders kom je jezelf tegen. Nu kan ik het nog allemaal, dus pak je kans.”

In Moeder, Ik Wil bij de Revue is Van Eerd te zien tegenover Simone Kleinsma. Ze spelen de fictieve broer en zus John en Riet Hoogendoorn, die in de jaren vijftig als duo optreden in het theater. De twee zijn dol op elkaar maar kunnen elkaars bloed soms wel drinken, maar zijn hoe dan ook tot elkaar veroordeeld in het theater. De musical gaat zondag in première in het Beatrix Theater in Utrecht.

[NOVUM]