American Sniper verdient meest van Oscarfilms

American Sniper is het commercieel meest succesvol voor de Oscar voor beste film. Het drama heeft even veel opgebracht als de overige kanshebbers bij elkaar.

De film American Sniper is de commercieel meest succesvolle kandidaat voor de Oscar voor beste film dit jaar. Het oorlogsdrama van regisseur Clint Eastwood heeft inmiddels in de Verenigde Staten net zoveel geld opgebracht als de andere zeven kanshebbers bij elkaar.

Dat meldt de website Box Office Mojo zondag. American Sniper is een opvallende hit in de Verenigde Staten: het is de eerste speelfilm over de Irak-oorlog die een commercieel succes is. Alleen de documentaire Fahrenheit 9/11, waarin regisseur Michael Moore aantoont dat president George Bush na 11 september onder valse voorwendselen een oorlog tegen Irak begon, bracht eerder 120 miljoen dollar op.

American Sniper vertelt het waargebeurde verhaal van Chris Kyle, gespeeld door Bradley Cooper, een van de beste scherpschutters in het Amerikaanse leger. De Navy SEAL diende vier maal in Irak. De film is vanaf 5 maart in de Nederlandse bioscopen te zien.

Van de overige zeven titels die kans maken op het beeldje voor beste film heeft de biografiefilm The Imitation Game het meeste geld opgeleverd. Het drama vertelt over Alan Turing, de briljante homoseksuele wetenschapper die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code kraakte. Andere genomineerde films zijn onder meer Selma, Birdman, Boyhood en Whiplash.

[NOVUM]